Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да натискате бутона за отлагане на сутрешната алармата

25 септември 2024, 07:35 часа

Натискането на бутона за отлагане на будилника може да ви се струва малко удоволствие, но то може да има значителни отрицателни последици за сутрешната ви рутина и цялостното ви благосъстояние. Въпреки че може да изглежда безобидно да се насладите на няколко минути повече сън, многократното натискане на будилника може всъщност да влоши качеството на съня ви и да ви накара да се чувствате отпаднали и по-малко продуктивни през деня.

Когато натискате бутона за отлагане, всъщност не си осигурявате пълен цикъл на сън. Вместо това навлизате в състояние на фрагментиран сън. Всеки път, когато заспивате отново след звъненето на алармата, тялото ви започва да преминава обратно в по-дълбок стадий на сън, само за да бъде внезапно събудено отново. Това постоянно прекъсване може да доведе до така наречената „инерция на съня“ - чувство на отпадналост и дезориентация, което може да продължи с часове.

Освен това качеството на съня, което получавате през тези допълнителни минути, обикновено не е възстановително. Често той е по-лек и по-малко спокоен от съня, който получавате по време на основния период на сън. Този фрагментиран сън може да наруши циркадния ви ритъм, като затрудни регулирането на будността и бдителността на организма ви. С течение на времето това може да допринесе за хронична умора и намалени когнитивни функции.

Още: 17 безплатни мотивиращи мелодии за аларма

Обичайното използване на бутона за отлагане може също така да наруши сутрешната ви рутина и да повлияе на продуктивността ви. Когато многократно отлагате ставането, може да се окаже, че бързате да изпълните сутрешните си задачи, което може да зададе хаотичен тон за останалата част от деня ви. Започването на деня в бързината може да доведе до повишен стрес и усещане за постоянно изоставане от графика.

Отделно, многократното натискане на бутона за отлагане може да повлияе на цялостния ви режим на сън. Постоянните нарушения на съня могат да доведат до трудности при заспиването през нощта и по-ниско качество на съня като цяло. Това може да създаде порочен кръг, в който разчитате на бутона за отлагане, за да компенсирате недостатъчния си сън, което в крайна сметка задълбочава проблемите ви със съня.

Излезте от дрямката

Вместо да разчитате на бутона „дрямка“, помислете за създаване на постоянен график за сън. Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден може да ви помогне да регулирате вътрешния часовник на тялото си, което ще ви улесни да се събуждате освежени и бодри. Създаването на успокояваща рутина преди лягане може също така да подобри качеството на съня ви, като направи събуждането рано сутрин по-малко предизвикателство.

Още: Трудно ви е да се събудите сутринта? Тези 5 съвета ще решат проблема

Ако ви е трудно да се събуждате, без да натискате будилника, опитайте се да поставите алармата си в другата част на стаята, в която спите. Този прост трик ви принуждава физически да станете от леглото, за да я изключите, което може да помогне да прекъснете цикъла на натискане на дрямка. Освен това изборът на аларма с постепенно увеличаване на силата на звука или на светлинна аларма, която симулира изгрев, може да направи събуждането по-приятно.

Източник: Webmd

Как са се будели хората преди будилникът да бъде изобретен

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес