Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на някои хора им е супер трудно да стават рано сутрин

16 февруари 2022, 08:05 часа

Ставането рано сутрин е трудна и дори невъзможна задача за хората, които стоят до късно вечер или дори и за някои, които заспиват преди полунощ. Всеки има изградена различна рутина, в зависимост от динамиката на ежедневието, естеството на работа и т.н., но когато е наложително да се будите рано, а едва успявате да се измъкнете от леглото – може да си има някои конкретни причини.

На какво се дължи невъзможността да се будите рано сутрин?
•    Биологичният ви часовник вече е свикнал с този вреден режим и ще се изисква постоянство и търпение, за да възвърне предишната си функция;
•    Имате допълнителна работа, която ви задължава да стоите будни късно вечер;
•    Само тогава имате време само за себе си;
•    От деца предпочитате да лягате късно и да ставате късно, изградили сте си такъв хронотип;
•    Имате проблеми със съня, страдате от безсъние.

Това са само част от възможните причини, а как може да се справите с тях прочетете в следващите редове.

Допуснете естествена светлина във вашата спалня

Дневната слънчева светлина в стаята ви ще ви зареди още от сутринта, ще ви помогне да се будите сами по-рано и без нуждата от аларма, ще ви помогне да започнете деня с позитивна енергия, по-отпочинали и ободрени.

Превърнете ранното ставане в рутина

На биологичния ви часовник са му нужни около 2седмици да свикне с ранното събуждане, затова го превърнете в навик – настройвайте алармата си всеки ден за един и същи час, дори през почивните дни.

Започнете да променяте постепенно режима си

Добър метод е да започнете да съставяте график за утрешния ден – по този начин ще разпределите и планирате правилно задачите си, както и ще сте по-организирани. Започнете постепенно да си лягате с няколко минути по-рано, докато не достигнете до желания час.

Избягвайте кофеин и захар във втората част на деня

Кофеинът и захарта ще ви заредят с енергия и ще ви затруднят да заспите в желания час, те ще ви държат будни до късно. Вместо това може да консумирате чай за успокоение или чаша топло мляко.
Ограничете времето си пред мобилни устройства
Синята светлина, излъчвана от екраните на телефона, лаптопа или телевизора затруднява заспиването и не е полезна за качеството на съня. Препоръчително е да не използвате такива устройства поне час преди сън.

По-ниските температури спомагат за по-добър сън

Изследванията сочат, че температура между 16 и 18 градуса е най-подходяща за качествен и здравословен сън. Циркадните ритми функционират най-правилно в този температурен диапазон.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес