Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо мозъкът ни се нуждае от магнезий

10 септември 2024, 16:00 часа

Магнезият е изключително важен минерал, който играе важна роля за здравето и функционирането на мозъка. Макар че обикновено се свързва със здравето на костите и мускулната функция, значението на магнезия за мозъка е също толкова важно. Този минерал участва в няколко критични процеса, които подпомагат когнитивната функция, регулирането на настроението и цялостното психично благополучие.

1. Регулиране на невротрансмитерите

Един от основните начини, по които магнезият влияе върху мозъка, е чрез регулиране на невротрансмитерите - химическите пратеници, които предават сигнали между нервните клетки. Магнезият спомага за контролиране на освобождаването на невротрансмитери като глутамат и гама-аминомаслена киселина. Глутаматът е възбуждащ невротрансмитер, който стимулира нервната активност. Правилният баланс между тях е от съществено значение за поддържане на нормалната мозъчна функция, предотвратяване на свръхстимулацията и намаляване на риска от тревожност, стрес и безсъние.

Още: В тези храни има най-много цинк и магнезий

2. Учене и памет

Магнезият е от решаващо значение и за синаптичната пластичност - способността на мозъка да се адаптира и да създава нови връзки, което е от основно значение за ученето и паметта. Той повишава активността на N-метил-D-аспартатните рецептори, които са от решаващо значение за синаптичното предаване и невропластичността. Когато нивата на магнезий са достатъчни, тези рецептори функционират оптимално, което позволява на мозъка да обработва и съхранява информация ефективно. Ниските нива на магнезий, от друга страна, могат да влошат ученето и паметта, допринасяйки за влошаване на когнитивните способности с течение на времето.

3. Регулиране на настроението

Магнезият е свързан със стабилизирането на настроението и емоционалната регулация. Той оказва влияние върху серотонина - невротрансмитер, често наричан химикал на „доброто настроение“. Ниските нива на серотонин се свързват с разстройства на настроението като депресия и тревожност. Като подпомага производството на серотонин, магнезият помага за регулиране на настроението и намаляване на симптомите на психичните разстройства. Проучванията показват, че хората с недостиг на магнезий са по-склонни да изпитват промени в настроението, раздразнителност и чувство на тревожност.

Още: Помага ли магнезият при болки в коляното?

4. Защита срещу невродегенерация

Магнезият също така играе защитна роля в предотвратяването на невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер. Той спомага за намаляване на възпалението и оксидативния стрес - два процеса, които допринасят за развитието на невродегенеративните заболявания. Магнезият също така помага за образуването на АТФ (аденозинтрифосфат), енергиен източник на мозъка, като осигурява на невроните необходимата енергия за правилното им функциониране. Недостигът на магнезий може да доведе до по-висок риск от развитие на деменция и когнитивни нарушения в напреднала възраст.

5. Намаляване на стреса

Магнезият често е наричан „природният минерал за релаксация“. Той модулира реакцията на организма към стреса, като регулира оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек. Тази система контролира отделянето на кортизол - основния хормон на стреса в организма. Адекватните нива на магнезий могат да помогнат за предотвратяване на хроничния стрес, като контролират нивата на кортизол, намаляват тревожността и подобряват цялостната устойчивост на стрес.

Още: Единственият десерт, който е пълен с магнезий и желязо, а много хора го избягват

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес