Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо косата пада повече през есента и как може да се предотврати?

30 септември 2024, 18:54 часа

Сезонният косопад не е необичайно, но може да причини безпокойство на тези, които забележат значително намаляване на обема. Важно е обаче да разберете, че това е естествен процес и има редица методи, които могат да помогнат за намаляване на косопада. 

Вижте още: Тези храни ще върнат младостта на кожата ви

 

Защо има засилен косопад през есента?

 

Една от основните причини за засилване на косопада през есента е сезонната корекция. Косата ни преминава през различни фази на растеж и почивка и учените смятат, че летните месеци, с по-дълги дни и повече излагане на слънце, стимулират фазата на растеж на косата. През есента обаче този процес се забавя, тъй като косата навлиза във фазата на покой – телогенната фаза.

Според някои изследвания косата, която е пораснала през лятото, достига естествения край на цикъла през септември и октомври, което води до повече коси, които падат. Това явление е подобно на сезонното падане на косми при животните. Освен това по-ниските температури и по-малкото излагане на слънчева светлина могат да повлияят негативно на кръвообращението на скалпа, което може да доведе до по-слаб растеж на нова коса.

Как да се предпазим от косопад през есента?

Въпреки че сезонният косопад не може да бъде напълно избегнат, има стъпки, които можем да предприемем, за да намалим интензивността му и да насърчим здравия растеж на косата.

Подобрете диетата си

За укрепване на корените на косата е необходима здравословна диета, богата на витамини и минерали. Храните, богати на желязо, цинк, витамин D и омега-3 мастни киселини, могат значително да подобрят здравето на скалпа. Плодовете, зеленчуците, ядките и рибата са богати на хранителни вещества, които помагат на косата да бъде силна и здрава.

Редовно масажирайте скалпа си

Масажът на скалпа подобрява кръвообращението, което може да стимулира растежа на нова коса. Опитайте да включите редовни масажи на скалпа, особено с масла като кокосово, рициново или розмарин, които са известни със своите подхранващи свойства.

Избягвайте топлинно оформяне

Честото използване на сешоар, преса или маша може да отслаби косата и да причини накъсване. Опитайте се да намалите използването на тези устройства през есенните месеци, за да дадете шанс на косата си да се възстанови по естествен път.

Вижте още: Течно злато: 5 натурални масла, които възстановяват еластичността на кожата

Носете защита за коса

Студеният въздух и вятърът могат допълнително да изсушат косата и скалпа, което може да допринесе за проливане. Носенето на шапка или шал ще предпази косата ви от външни влияния и ще предотврати по-нататъшно увреждане.

Останете хидратирани

Хидратацията е важна както за здравето на скалпа, така и за самата коса. Ежедневната консумация на достатъчно количество вода помага да се запази еластичността на косата, предотвратявайки накъсването и сухотата.

Въпреки това, имайте предвид и нивата на стрес (което е един от основните причини за загуба на коса), избягвайте прически, които могат да увредят косата ви (напр. високата, стегната опашка може да причини стрес на скалпа и косата) и внимавайте, когато селекция от продукти, които ще третират вашия скалп и коса.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес