Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хитрите домакини слагат сода във фурната

24 март 2024, 09:33 часа

За съжаление, фурната е податлива на образуването на неприятни миризми, които могат да съсипят и най-изисканите кулинарни шедьоври. Неслучайно опитните домакини слагат сода в нея. В случая те разчитат на един лесен метод на почистване без търкане и препарати.

Реклама

Прости и ефективни методи за почисване на фурната със сода

Смесете сода за хляб и вода в съотношение 1:1, за да получите гъста паста. Поставете съда с разтвора във фурната, предварително загрята до висока температура. Оставете за няколко минути, след което изключете фурната и оставете да изстине. Избършете стените и дъното на фурната с влажна кърпа.

Друг вариант: Смесете оцет с вода в съотношение 1:1. Накиснете гъба или парцал в получения разтвор. Избършете стените и дъното на фурната. Оставете вратата на фурната отворена, докато миризмата на оцет изчезне напълно.

Тези печени тиквички на фурна върху хартия са кулинарен шедьовър

Допълнителни съвети:

  • Почиствайте фурната редовно след всяка употреба.
  • Използвайте специални препарати за почистване на фурни.
  • Поставете съд с вода на дъното на фурната, докато готвите, за да помогнете за овлажняването на въздуха и да предотвратите образуването на миризми.
  • Проветрете кухнята след използване на фурната.

Защо тези методи работят?

Содата за хляб има абсорбиращи свойства, което означава, че абсорбира миризми. Трапезният оцет неутрализира алкалите, които са източник на много миризми.

Предимствата на тези методи:

  • Простота: не изискват специални умения или усилия.
  • Наличност: всички необходими средства са налични във всяка кухня.
  • Безопасност: не съдържат вредни химикали.

Други приложения на содата в домакинството

Тази съставка неутрализира неприятните миризми в хладилника и ги премахва, вместо да ги маскира. Изсипете сода за хляб в чаша и я поставете в задната част на хладилника.

Коментираната съставка е безопасна алтернатива на химическите освежители за въздух. Освен това натриевият бикарбонат е подходящ за хора, чувствителни към домакински химикали.

За да направите свой собствен освежител със сода за хляб, добавете 1/3 чаша от праха в малък буркан. Добавете капка от любимото си етерично масло (10-15 капки).

Содата за хляб е евтин начин за почистване и избелване на пране. Тъй като содата за хляб е основа, когато се разтвори във вода, тя реагира с киселинни петна и помага за премахването им. Освен това омекотява водата, което предпазва предпазва пералнята и налага използването на по-малко домакински химикали. Добавете половин чаша сода за хляб към праха при всяко пране.

На колко градуса е най-добре да се пече скумрия на фурна

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес