Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо често страдаме от безсъние при пълнолуние

19 септември 2024, 07:00 часа

Луната винаги е привличала вниманието на човечеството със своето мистично въздействие върху природата и поведението на хората. Една от най-интересните връзки, която се изследва от учените, е влиянието на пълнолунието върху съня. Оказва се, че нощите с пълна луна често се свързват с трудности при заспиване и безсъние. Но защо точно пълнолунието влияе на съня ни и какво е научното обяснение за това явление?

Как пълнолунието влияе на съня?

Отдавна съществуват предположения, че фазите на Луната имат ефект върху съня и поведението на човека, но едва наскоро научните изследвания предоставиха ясни доказателства за връзката между пълнолунието и проблемите със съня. В Швейцария е проведено тригодишно проучване, което изследва качеството на съня при група от 30 души в продължение на различни лунни фази. Това изследване разкрива, че пълнолунието действително оказва съществено влияние върху съня, като се забелязват три основни ефекта:

  1. Забавяне на заспиването – по време на пълнолуние, хората често изпитват трудности да заспят, като процесът на заспиване се удължава значително.
  2. Намалена продължителност на съня – в тези нощи сънят обикновено е с около 30 минути по-кратък от обичайното.
  3. Влошено качество на съня – дори когато заспим, сънят може да бъде по-повърхностен и по-малко възстановителен.

Борба с безсънието: 10 метода, които работят

Кои хора са най-засегнати?

Въпреки че не всички хора изпитват еднакво въздействие от пълнолунието, проучванията показват, че тези, които страдат от хронично безсъние или недоспиване, са най-засегнати. При тях проблемите със съня достигат своя връх именно в нощите с пълна луна. В комбинация с по-трудното заспиване и съкращаването на времето за сън, тези хора се събуждат усещайки умора и отпадналост, което може да влоши качеството на техния ден.

безсъние

Каква е причината?

Основната причина за безсънието по време на пълнолуние е свързана с хормона мелатонин, който регулира съня. Учените са открили, че при пълнолуние тялото произвежда по-малко количество от този хормон, което затруднява заспиването и намалява качеството на съня. Това може да бъде особено проблематично за хора с вече съществуващи нарушения на съня, където и без това има нарушена секреция на мелатонин.

Историческа еволюция на връзката между луната и съня

Една от най-интересните теории за влиянието на луната върху съня се крие в нашето еволюционно минало. Според учените, в праисторически времена, когато хората са спали под открито небе, пълната луна е осигурявала по-ярка нощна осветеност, което е можело да затрудни заспиването. Силната светлина е обърквала биологичния ритъм, като мозъкът не е успявал да се настрои за сън. Въпреки че днес спим в затворени помещения, този инстинкт изглежда е останал част от нашата биология.

Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние

Интересно е, че дори когато се проведат експерименти в лаборатории при пълна липса на светлина, ефектът на пълнолунието върху съня остава отчетлив. Това показва, че тази реакция не е само резултат от външни фактори, като светлина, а е дълбоко вкоренена в нашия организъм.

Как да подобрим съня при пълнолуние?

Ако усещате, че сънят ви се влошава по време на пълнолуние, има няколко стратегии, които могат да помогнат. Опитайте да създадете рутинна заспиване, която включва по-малко използване на екрани преди сън, намаляване на светлината в стаята и практикуване на техники за релаксация. Увеличаването на физическата активност през деня също може да помогне за по-дълбок и спокоен сън.

Пълнолунието има значително влияние върху съня, особено при хората с хронични проблеми със заспиването. Удълженото време за заспиване, по-краткият сън и влошеното качество на съня са често срещани явления в тези нощи. Въпреки че този ефект е дълбоко вкоренен в нашата биология и еволюция, правилната грижа за съня и създаването на подходящи условия могат да помогнат за по-лесно справяне с безсънието по време на пълнолуние.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес