Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо безпорядъкът в кухнята ни кара да преяждаме ежедневно

23 септември 2024, 11:00 часа

Оказва се, че причината за натрупването на излишни килограми може да се крие дори и в такива неочаквани неща.

Спортисти, диетолози и специалисти по хранене са единодушни, че здравословното хранене не трябва да бъде под формата на диета, а под формата на начин на живот. Рано или късно всяко ограничаване на себе си в нещо стига до срив. Затова е най-добре да се въведат компетентни хранителни навици. Но не става въпрос само за тях.

Още: Внимавайте с ТЕЗИ храни - могат да причинят хранително натравяне

Дори околната среда може да ни склони към неправилно хранене. Става въпрос за интериора на кухнята. Ако той е организиран неправилно, тогава човек постоянно ще преяжда, апетитът ще се увеличава и никакви ограничения във времето няма да могат да го потиснат. За това какви детайли в кухнята могат да ни провокират да посегнем към кутията за хляб за допълнителна кифла, ще ви разкажем в нашата статия.

Хаос в кухнята = хаос в стомаха

От детството си чуваме фразата: „Ред в стаята - ред в главата“. Правилото важи и за кухнята. В този случай обаче не става въпрос само за миене на чиниите и забърсване на трохите от масата. Става въпрос за това всички повърхности винаги да бъдат не само чисти, но и подредени. Подреденият вид на кухнята поражда желание да се твори на нея или поне просто да се готви за удоволствие.

А диетолозите изказват хипотезата, че именно заради бъркотията жените са склонни да преяждат. 

Безпорядък в кухнята = неправилна храна

Редът в кухнята оказва пряко влияние върху това, което ядете. Връзката не е очевидна, но ако се замислите, всичко придобива смисъл.

Представете си, че се прибирате от работа и си мислите какво ще ядете за вечеря. И в главата ви неволно възниква мисълта, че от вчера в кухнята все още цари безпорядък: печката е мръсна, в мивката мръсни чаши и чинии, в хладилника остатъци. Това ви натъжава и разваля настроението ви. След работа ви се иска бързо и с минимални усилия да приключите с вечерята и да легнете да си починете, но не и да сложите нещата в ред.

Оказва се, че когато няма място за готвене, няма и възможност за здравословна храна. Много по-лесно е да се купят полуфабрикати, замразени храни, колбаси на път за вкъщи. Да изпържите всичко това набързо и да забравите за готвенето и подреждането на нещата.

Обемисти джаджи = претрупване на пространство и след това преяждане

В стремежа си към витамини всички понякога измисляме ястия, които изискват или блендер, или мултикукър, или нещо друго от арсенала ни. Тези джаджи по правило са с големи размери и ако ги съхранявате неправилно, те определено ще ви затрупат. А обстановката в кухнята трябва да е възможно най-удобна, така че необходимите неща да са под ръка, но пространството да остава свободно.

Така че джаджите не трябва да претрупват средата, а да са лесно достъпни при нужда. За тях можете да отделите място в шкафа или да купите малък органайзер, който да поставите в ъгъла на кухнята.

Лесен достъп до нездравословни храни = преяждане

Най-често ръцете ви посягат към храната, която е най-близо до вас. Ако на масата винаги има апетитно шоколадово блокче или чипс, те са първото нещо, към което ще посегнете. Но не и пресните моркови и зеле за зелевия салам, който сте планирали да приготвите за вечеря.

Още: Най-лесният начин да направите мек хляб у дома

Опитайте се да въведете в ежедневието си един прост лайфхак: когато се приберете от магазина, веднага измийте плодовете и зеленчуците. Сложете на масата красива чиния с това, което ви харесва повече. Така винаги ще имате на разположение витаминозна закуска.

И поставете шоколада и другите закуски възможно най-далеч, така че да можете да ги достигнете само със столче и няколко минути усилия. Обзалагаме се, че след няколко седмици навикът да ядете тези храни ще изчезне, без дори да забележите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес