Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заешки бръчки: Какво представляват и как да се отървете от тях завинаги

23 септември 2024, 14:00 часа

Бръчките, които са най-видимият признак на стареене, могат да се появят още в ранна възраст. А причината за тях са активната мимика, провокираща гънки в областта на устата, носа, устните или челото. Един от видовете мимически бръчки се нарича „заешки бръчки“. За това - защо се появяват и как да се отървете от такива бръчки, ви разказваме заедно с козметик.

Още: Какво пропускаме, когато мием ръцете си: Съвети за възвръщане на младостта на кожата

Какво представляват заешките бръчки?

Заешки бръчки (или на английски „bunny lines“) - вид мимически бръчки, които са локализирани в задната част на носа и изглеждат като тънки, разминаващи се отстрани на носа лъчи. Понякога те могат да имат по-голяма дължина, в резултат на което да отиват към клепачите и бузите. Първоначално тези бръчки се визуализират, когато правите активни мимики, като например примигване и усмивка, но с течение на времето остават в покой.

Заешките бръчки могат да се видят дори на снимки, направени в младостта на знаменитости. Въпреки индивидуалността на външния вид, която могат да придадат първично, заешките бръчки са маркер за стареене на кожата.

Обикновено този тип мимически бръчки се появяват от 30-годишна възраст нататък. Първоначално те дори придават известен чар и индивидуалност, но превръщайки се с възрастта в дълбоки бръчки, често предизвикват дискомфорт и неудовлетвореност от външния си вид.

Защо се появяват заешките бръчки?

Малко физиология: най-важният мускул, участващ в образуването на бръчките в задната част на носа, е M. Nasalis. Освен това върху носа действат и други мускули: m. depressor septi nasi (мускулът, който понижава носната преграда), m. levator labi superioris alaeque nasi (мускулът, отговорен за повдигането на горната устна и крилото на носа), m.procerus („мускулът на гордостта“, отговорен за мръщенето, заради него се образуват вертикални бръчки на носа).

Тези мускули обаче не са пряко виновни за образуването на „заешките бръчки“. Съгласете се, че ако в детството не е имало „заешки бръчки“, а те се появяват едва с възрастта, това означава, че причината не е само в мускулите. В основата на развитието на всички мимически бръчки стои процесът на фотостареене, съпроводен с образуването на напречни връзки между нишките на колагена и еластина, в резултат на което кожата губи своята еластичност и става твърда. Вследствие на това се образуват гънки в зоните с висока мимическа активност, дължаща се на редовните, монотонни мускулни контракции, които постоянно извършваме, когато изразяваме емоциите си.

За да си го представите, направете аналогия с обикновен плат и сравнете как дрехите от груба плътна материя се набръчкват и остават гладки - от еластично трико.

Основната причина за всички бръчки на лицето на физиологично ниво, включително бръчките на заека, е нарушаването на матричните структури на дермата (колаген и еластин), предизвикано от прекомерното излагане на ултравиолетова светлина. Има доказателствена база, потвърждаваща възможността за постигане на много добри резултати при корекция на фотостареенето на кожата, като се използват ретиноиди в концентрация 1-2% по отношение на чистия ретинол.

Интересен факт е, че понякога заешките бръчки се появяват след инжектиране на ботокс в други зони на лицето, например след корекция на „кучешки крака“. Такъв странен на пръв поглед ефект се развива поради изключването от мимическата активност на мускулите антагонисти, което води до компенсаторна хиперактивност на горния мускул и напречния мускул на носа при мигане и усмивка.

Как да се отървем от заешките бръчки?

Ретиноидите са в състояние да „събудят“ собствените фибробласти на кожата и да активират синтеза на правилно оформени колаген и еластин, също и на хиалуронова киселина. Благодарение на това действие е възможно да се постигне реорганизация на матрицата на дермата с последващо изглаждане на бръчките. Използването на ретиноиди в концентрации до 2% по отношение на чистия ретинол ще спомогне за отстраняване на първопричината за дефекта, а именно за възстановяване на структурата на кожата. Ако използвате тази техника в ранните етапи, може да не се наложи използването на допълнителни техники. Въпреки това ще трябва да използвате ретиноидни продукти в продължение на около една година, за да постигнете резултати.

Има и други причини, които могат да провокират появата на „заешки бръчки“, това е увеличено количество подкожна мастна тъкан в областта на моста на носа, което може да е характеристика на генетиката, както и увеличаване на телесното тегло.

Ако собствениците на „заешки бръчки“ искат да се отърват от тях за по-кратко време, съществуват методи за корекция с помощта на инжекции с ботулинови токсини, които са в състояние временно да „изключат“ съкращаването на мимическите мускули, намалявайки активността на мимиката в областта на гърба на носа. Точките на инжектиране на препарати с ботулинов токсин за заешки бръчки са: напречният носен мускул и гръдният мускул. Инжекциите с ботокс отпускат тези мускули и бръчките се изглаждат.

Още: Витамин Е за премахване на белези по кожата: Действа ли наистина

От допълнителните техники за коригиране на заешките бръчки трябва да се отбележат лифтингът с конци, при който под кожата се вкарват конци, за да се образува рамка, ултразвуковият лифтинг, който активира производството на колаген и еластин, SMAS-лифтингът, който стимулира колагеногенезата, и пълнителите, които могат да запълнят бръчката.

Ако бръчките вече са се оформили в гънки, без козметик и инвазивни техники не може да се мине. Това обаче не изключва използването на средства с ретинол. И най-важното е да не забравяте да използвате продукти с SPF-защита ежедневно и през цялата година, дори и през зимата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес