Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравяте ли лесно имена? Използвайте тези трикове за запомняне

26 юни 2024, 14:08 часа

В динамичния свят, в който живеем, ежедневно се запознаваме с нови хора  и независимо дали отношенията са служебни, професионални, или лични би било неудобно да бъркаме имената им или да не знаем как да се обърнем към тях при следваща среща. Ако трудно помните имена или ако поради естеството на работата ви броят на хората, чиито имена трябва да запомните, надхвърля възможностите ви, необходими са ви хитри трикове за запомняне, за да не изпадате в конфузни и неприятни ситуации.

Реклама

Защо е важно да помним имена?

-          В личните взаимоотношения фактът, че не помните дадено име, би означавал за отсрещната страна, че не е важна за вас. Това би довело до изстиване на отношенията още преди да са се развили. Ако пък говорим за интимни отношения, потенциалният партньор би останал обиден и би направил погрешно заключение, че връзките, които поддържате са толкова много, че ви е нужен списък с имената. Така забравянето на едно име може да ви лиши от приятелство или връзка с отличен потенциал. С лесни и хитри трикове за запомняне на имена няма да допуснете това да се случи.

3 правила за отлична памет и техника за бързо запомняне

-           В професионалните взаимоотношения е още по-конфузно и недопустимо да не помните името на бизнес партньор или клиент. Подобна ситуация или пропуск биха могли да доведат до загуба на ключов клиент, до провал на сделка, загуба на работното място или други професионални проблеми, тъй като изглежда непрофесионално да не съумявате да се обърнете към  събеседника по име, защото сте го забравили или не сте успели да го запомните. С тези трикове за запомняне на имена, които събрахме за вас, повече няма да изпадате в подобни ситуации и да рискувате личния и професионалния си живот заради забравено име.

Трикове за запомняне на имена

-          Игра на асоциации

Ако новото лице, чието име чувате за първи път, ви напомня на нещо познато, използвайте асоциации, за да запомните името. Ако например сте се запознали във вихъра на танци в денс клуба, а момичето се казва Вихра, използвайте именно това.  Друг вид асоциация, препоръчвана от специалистите, говорещи за трикове за запомняне на имена, е свързаната с черти на лицето на човека и нещо познато. Вие изберете дали да е друг познат човек, животно, предмет, герой, историческа личност или актьор. Асоциацията може да е да свържете лицето с друг, когото познавате, носещ същото име.

-          Повторението е майка на знанието

Със сигурност сте чували тази поговорка. Тя важи напълно и по отношение на запаметяването на нови имена. В момента на запознаването, поздравете човека по име. Ако се е представил като Игор, кажете „Здравейте, Игор. Приятно ми е да се запознаем, Игор.“ Колкото повече пъти в разговора повторите името му и се обърнете към лицето по име, толкова по-вероятно е да го запомните безпроблемно. Имайте предвид обаче, че те трябва да прекалявате и че трябва да изглежда естествено това повтаряне.

7 техники как лесно да тренираме паметта си

-          Записаното  остава

Ако работата, кариерата или личният ви живот зависят от това да запомните името, запишете го. Хитър трик за записване, без да правите впечатление на човек със странно поведение, е да помолите за телефонния номер. Така ще имате предтекст да запишете името. Друг вариант е да попитате за визитка. На гърба ѝ винаги може да допишете описание на лицето, което ще ви помогне да се сетите кое е то. Само не си водете записки публично, нека тази малка ваша тайна остане скрита от околните.

-          Малко хитрост

Ако името на лицето е рядко и странно, малко познато и срещано, а не Мария и Иван например, попитайте го за историята на това име. Хем го поласкавате и показвате интерес, хем, чувайки историята, вероятността да го забравите почти не съществува.

-          Слушайте

Много хора при запознанство бързат да кажат името си и изобщо не чуват това на отсрещната страна. Няма как да запомните име, което не сте чули. Така че слушайте внимателно, има време да кажете и вашето име.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес