Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кого е противопоказно да яде ябълки

23 септември 2024, 15:00 часа

Ябълките често са възхвалявани заради своите ползи за здравето, включително богатото съдържание на фибри, антиоксиданти и витамини. Въпреки това има определени групи от населението, за които яденето на ябълки може да е противопоказно или да изисква повишено внимание. Разбирането на тези изключения може да помогне на хората да направят информиран избор на хранителен режим.

Още: Хронична умора: Как да я разпознаем и да се борим с нея

1. Хора с алергии към ябълки

Някои хора имат специфична алергия към ябълки. Това състояние, известно като синдром на оралната алергия, често се свързва с алергии към полени, особено към полени от бреза. Когато хората с ОАС консумират сурови ябълки, имунната им система погрешно идентифицира протеините в ябълките като вредни, което води до симптоми като сърбеж или подуване на устата, гърлото и устните. В тежки случаи това може да предизвика по-системни реакции, включително стомашно-чревни проблеми. Готвенето на ябълки често може да разгради тези протеини и да ги направи по-малко алергенни, но е важно засегнатите лица да се консултират с алерголог.

2. Хора със стомашно-чревни разстройства

Ябълките съдържат вид разтворими фибри, известни като пектин, които могат да бъдат полезни за здравето на храносмилателната система, но могат да причинят проблеми при някои хора. Лица със синдром на раздразненото дебело черво или други стомашно-чревни разстройства могат да открият, че ябълките, особено когато се консумират в големи количества, изострят симптомите.

Ябълките са с високо съдържание на фруктоза, а някои хора изпитват затруднения с храносмилането на фруктозата, което води до подуване на корема, газове и диария. В такива случаи може да е препоръчително да консумирате ябълки в умерени количества или да изберете плодове с ниско съдържание на фруктоза.

3. Хора с диабет

Въпреки че ябълките са здравословен плод, те съдържат естествени захари, които могат да повлияят на нивата на глюкозата в кръвта. За хората с диабет или за тези, които контролират нивата на кръвната захар, контролът на порциите е от решаващо значение. Консумирането на големи количества ябълки може да доведе до рязко повишаване на кръвната захар. Обикновено се препоръчва диабетиците да консумират ябълки в умерени количества и да ги съчетават с протеини или здравословни мазнини, за да сведат до минимум скоковете на кръвната захар. Следенето на нивата на кръвната глюкоза и консултацията с медицинско лице или диетолог могат да помогнат за създаването на балансирана диета.

4. Хора с бъбречно заболяване

Ябълките са добър източник на калий - минерал, който е от съществено значение за много телесни функции, включително за здравето на сърцето и мускулите. За хората с хронично бъбречно заболяване обаче е изключително важно да контролират приема на калий, тъй като бъбреците им може да не филтрират ефективно излишния калий от кръвта. Високите нива на калий могат да доведат до сериозни здравословни усложнения. Лицата с ХБЗ трябва да се консултират с медицинско лице относно начините за управление на приема на калий, включително консумацията на ябълки.

Още: Учени твърдят, че високият холестерол уврежда костите: Ето какво трябва да ядете

5. Хора, приемащи определени лекарства

Ябълките могат да взаимодействат с някои лекарства, особено с тези, които влияят на нивата на кръвната захар или на калиевия баланс. Например ябълките могат да попречат на усвояването на някои лекарства поради съдържанието си на фибри или естествени киселини. Важно е хората, приемащи определени лекарства, да се консултират с лекар, за да разберат всички потенциални взаимодействия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес