Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За жени над 50 години: Какво предотвратява наднорменото тегло и диабета

03 септември 2024, 15:12 часа

С течение на годините, организмът първи показва проблемите си. Това се случва особено осезаемо след 45-50 годишна възраст. Развитието на различни заболявания и състояния на тялото също така варира в зависимост от пола на хората, при които се проявяват. Иначе казано, болестите могат да се развият по различен начин при жените, докато при мъжете могат да се развият под други форми.

Още: Безсолна извара: Най-добрият лек за здравето на черния дроб

При жените, предимно над 50 години, хормоните започват да играят много важна роля за правилното функциониране на организма. Това дава началото на менопаузата и е симптом, при който тялото вече не произвежда хормони като естроген.

Според лекарите в този период организмът може да развие състояние, наречено метаболитни симптоми. Зад него се крият редица заболявания като високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет тип 2 или исхемия. В тази статия обясняваме как можете да предотвратите всички тези заболявания, като следвате няколко прости стъпки.

Правилните витамини и хормони

Проучване от 2019 г. разкрива, че има определени витамини и хормони, които предотвратяват някои заболявания. Лекарите обясняват, че витамин D и хормонът естроген играят много важна роля. Данните от изследването, в което са участвали 616 жени на възраст 46-86 години, дават положителни резултати именно за тези два елемента.

Естрогенът, известен още като женски хормон и витамин D, помагат на тялото да поддържа баланс дори след менопаузата. При жени с дефицит на витамин D се наблюдава, че затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания или диабетът се развиват повече и по-бързо.

Освен за здравето на органите, приемането на хормона естроген и витамин D в необходимото количество помага и за здравето на костите. Разбира се, важно е периодично да проверявате и да се консултирате с вашия лекар, за да получите точното количество от тях.

Естроген в храните

Можете също така да намерите този важен за тялото хормон в определени храни.

Плодове

Плодовете несъмнено са източник на прекрасни ценности и мултивитамини. Не всички обаче са богати на този ценен за организма хормон. Можете да консумирате много ягоди, праскови или банани, тъй като те са богати на естроген и стимулират неговия баланс в тялото.

Орехи

Ядките, освен че са сред храните, които засищат най-бързо, са и богати на естроген. По принцип всички ядки съдържат този тип хормони, така че можете да изберете да консумирате микс от тях.

Ленено семе

Най-големият хранителен източник на естроген идва именно от малките ленени семена. Консумирайте ги по-често, като ги комбинирате в различни салати, кисело мляко или хляб, за да балансирате тялото си.

Витамин D в храните

Витамин D е общопризнат като единственото вещество, което тялото произвежда и активира, когато е изложено на слънце.

Около 50% от населението на света обаче не получава достатъчно от този витамин, затова ви представяме няколко лесни начина да си го набавите. Ако няма слънце, тогава се съсредоточете върху храните, а най-богатите на витамин D, ще ги намерите изброени по-долу.

Сардини

Най-ценната и най-богата риба на Адриатическо море е добър източник на витамин D. Консумирайте ги няколко пъти седмично, за да получите нужните количества от този витамин и всичките му ценности.

Яйца

Ако не обичате да ядете много риба, винаги можете да изберете яйца. По-точно техните жълтъци, тъй като те са добър източник на витамин D и се набавят много лесно.

Още: Преди или след хранене: Кога трябва да ядете плодове

Мляко

Кравето мляко е една от най-богатите на този витамин напитки. Присъстваща във всеки дом и обичана от всички, чаша мляко също регулира баланса в тялото ви.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес