Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко за противовъзпалителната диета и какво да ядете

21 юни 2024, 11:34 часа

Възпалението е естествената реакция на тялото към микроби, токсини, нараняване или инфекция. И докато това е естествен отговор (и ако е успешен, резултатът от излекуваното тяло е фантастичен), животът в състояние на възпаление не е такъв. Възпалителните клетки и цитокините (провъзпалителни сигнални протеини, които активират имунните клетки) първоначално се произвеждат от тялото за защита и могат да доведат до временна болка, зачервяване и подуване. За някои хроничното възпаление остава след първоначалната реакция на тялото (известно още като липса на заплаха) и може да бъде сигнализирано от умора, треска, депресия, наддаване на тегло и др. Ако собствените процеси на тялото ви причиняват повече вреда, отколкото полза, обмислените промени в ежедневната ви диета могат да потушат възпалението и да подсилят имунната ви система.

Учени: Кето диетата увеличава риска от сърдечни заболявания и рак

Какво е противовъзпалителна диета

Просто казано, противовъзпалителната диета се фокусира върху храни, които помагат за намаляване на хроничното възпаление в тялото. Мур отбелязва, че хроничното възпаление е свързано със здравословни състояния като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, диабет, ревматоиден артрит и някои видове рак.

 Много хора използват общия термин, за да опишат диета, която не изостря автоимунните заболявания. Здравословната диета, която избягва преработените варианти в полза на цели храни, обикновено е достатъчна, за да поддържа тялото балансирано. Но ако подозирате, че вътрешното възпаление ви надделява, може да си струва да проучите една диета, предназначена заради противовъзпалителните си ефекти.

Богатите на антиоксиданти храни играят основна роля в успокояването на възпалението, неутрализирането на свободните радикали и потискането на провъзпалителните процеси на организма за по-хармоничен имунен отговор.

В допълнение към яденето на правилните неща и избягването на грешните, гарантирането, че ядете достатъчно количество, също е от значение. Незадоволяването на метаболитните нужди под формата на въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали може да създаде условия в тялото, които могат да увеличат възпалението.

6 плодови диети: Kога и какво да ядем, за да отслабнем

Могат ли добавките да помогнат

Тези, които се надяват да намалят вътрешното възпаление, без да променят основно съществуващата си диета, би било добре да помислят за добавки. Въпреки че няма нито една добавка за намаляване на възпалението, има много потенциални противовъзпалителни съединения. Както при вашата диета, ще ви трябва персонализиран подход. Когато става дума за добавки, ще ви трябва правилната опция с най-качествената и клинично ефективна доза.

Въпреки това, промяната на вашите хранителни навици и подпомагането на тези усилия с добавки (всичко е в името) е по-холистичният и следователно ефективен подход. За да ви помогнем в мисията ви за здравословно хранене, ето шест храни с потенциал за намаляване на възпалението.

Сьомга и сардини

Рибата, семената и ядките са основни противовъзпалителни продукти. Омега-3 мастните киселини могат да играят роля в медиирането (умеряване и/или намаляване) на възпалителен отговор в тялото. Мазната риба като скумрия и риба тон - заедно с ленено семе, семена от чиа и различни ядки - също могат да осигурят дневната ви доза омега-3. Редовната консумация на ядки е свързана с по-ниски нива на възпаление и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Зелен чай

Вашата следобедна ледена мача стана още по-привлекателна. Смята се, че високият обем на катехини в зеления чай (известен още като флавоноиди, клас полифеноли, открити в растенията) се бори с възпалението. Ако сте фен на матча - хиперконцентриран, висококачествен зелен чай на прах - още по-добре.

Горски плодове

Плодове като малини, къпини и боровинки съдържат защитни фитонутриенти, които д-р Weil препоръчва за предотвратяване и облекчаване на възпаления. Освен това те са вкусни и лесни за включване в рутината ви чрез леки закуски, смутита и топинги за салати.

Цели зърна

Смята се, че фибрите намаляват възпалението (заедно с холестерола и кръвната захар), като балансират рН и пропускливостта на червата. И както научихме, щастливите черва допринасят за по-добър мозък. Пълнозърнестите храни – като овес, киноа и кафяв ориз – са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Те също са свързани с по-нисък риск от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Куркума

Докато редица билки и подправки са свързани с намаляване на възпалението, куркумата е върховна. Можете да благодарите на полифенола куркумин, активното съединение на корена, за неговите антиоксидантни ефекти. Изберете лате със златисто мляко, изсипете малко върху салата или просто включете подправката в ежедневните си ястия за мигновен тласък на имунната система и подобрено храносмилане.

Екстра върджин зехтин

Маслата от семена може да не са диета, но необработеният зехтин може да ви тласне към съществуване без излишни възпаления. Маслото е източник на здравословна мазнина и е доказано, че намалява възпалителните маркери, благодарение (отново) на своите антиоксиданти, по-специално олеокантал (за който е доказано, че има противовъзпалителни ефекти, подобни на ибупрофен).

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес