Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време за пътешествия: 14 ЕКЗОТИЧНИ дестинации, които непременно да посетите

06 април 2023, 20:33 часа

Днес е по-лесно да посетите някоя екзотична дестинация, отколкото когато и да било преди. И все пак, независимо от това, екзотичните пътувания, освен удоволствие и шепа нови преживявания, които обещават, носят и някои малки, но съществени приготовления. А именно организиране на подходящ багаж във възможно най-малки размери и информиране за мястото, към което сте се запътили.

Може би от удобното кресло у дома тези елементи ви звучат недостатъчно важни, за да ги спазвате, но след като навлезете в света на екзотиката, животът ви може да зависи от тях. Просто е най-добре да мислите за тях като за #задължителни екзотични дестинации.

Е, сега, след като обхванахме най-важните точки за безопасността при пътуване, е време да настроим компаса към екзотиката. Предлагаме ви списък с 14 красиви и най-интересни екзотични дестинации, от които трябва да включите поне една в списъка си за пътуване, по възможност още преди края на настоящата календарна година.

ВОДОПАДЪТ АНХЕЛ, ВЕНЕЦУЕЛА

Венецуела е страна, която изобилства от природна красота и екзотика. Там е и най-високият водопад в света - Анхел Фолс , който е 19 пъти по-висок от популярния Ниагарски водопад. Той се намира в националния парк Канайма, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Интересно е също така, че аниматорите от Pixar са използвали тази дестинация като вдъхновение за филма Up .

АНТАРКТИКА

Въпреки че 99 % от Антарктида е покрита с лед, обстановката там все още е много вълнуваща. А именно тя се характеризира с нереално сини ледници, след това активни вулкани, водни пътища през Дрейковия проход и безкрайни пейзажи от недокоснат сняг наоколо, а всичко това става много по-вълнуващо, когато императорските пингвини или китовете просто се появят в полезрението.

Кои са някои от най-подценяваните туристически дестинации в Европа?

АЛЕЯ НА БАОБАБИТЕ, МАДАГАСКАР

На около 400 км от основния африкански континент Мадагаскар е дестинация, която е синоним на най-голямото приключение в историята. Твърде богат на екзотична флора и фауна, той е място, където на всяка крачка ще видите лемури и други необичайни животински видове, а в Алеята на баобабите ще изпитате съжителство с дървета, високи над 30 метра.

ЖИВОПИСНА МЕСТНОСТ УЛИНГУАН, КИТАЙ

Тази местност е най-вероятно една от частите на света, която несправедливо е подценявана. А именно тази атракция с площ 100 кв. км в китайската провинция Хунан съдържа хиляди пясъчникови колони, които са природната версия на небостъргачите. Интересното е, че някои от тях са по-високи дори от централната точка на Емпайър Стейт Билдинг. 

ВОДОПАДЪТ ВИКТОРИЯ, ЗАМБИЯ И ЗИМБАБВЕ

Нищо не може да се сравни с прякото преживяване на най-големия водопад в света. С дължина повече от половин километър, 500 милиона литра вода се изливат през скалите му на всеки 60 секунди. Водопадите е най-добре да се посещават в периода от февруари до май, след като приключи сезонът на проливните дъждове.

ПЛАЖЪТ БОУЛДЪРС, ЮЖНА АФРИКА

Разположен на брега на залива Фалсе Бей, на около 27 километра южно от Столовата планина, плажът Боулдърс демонстрира известния пейзаж на Кейптаун, допълнен от яркосиня плискаща се вода и гранитни камъни. Известен е и със своите пингвини. Между другото, много хора идват тук, за да плуват само на няколко метра от обожаваната африканска общност от пингвини, но е напълно приемливо просто да се отпуснете и да се любувате на пингвините.

Подценявани туристически дестинации: 14 места, които са малък РАЙ на земята

МАЧУ ПИКЧУ, ПЕРУ

Лабиринтът от руини на сгради, построени през XV в. от владетелите на инките, ще ви изуми с нереалната си обстановка насред девствена природа. Това чудо на света пленява от векове насам на самия връх Хуайна Пикчу - и без съмнение предоставя на посетителите си усещания за непреходен и скрит характер.

ПЛАНИНАТА КИЛИМАНДЖАРО, ТАНЗАНИЯ 

Най-високият връх в Африка е задължителна дестинация заради уникалния си стратовулкан. Тази планина се издига ненадейно над африканската равнина, което я прави достъпна за изкачване дори и за най-неопитните алпинисти.

ПЛАНИНАТА ФУДЖИ, ЯПОНИЯ

Сред всички вълшебни места, с които изобилства Япония, планината Фуджи се откроява на първо място. Затова посетете езерото Кавагучико през пролетта, за да откриете едни от най-добрите гледки към споменатата планина и прочутите черешови дървета. Или, ако сте запален турист, планирайте пътуването си от средата на юли до края на август, когато снегът се е стопил достатъчно и достъпът до планината Фуджи е най-лесен по това време.

ПУСТИНЯТА НАМИБ, НАМИБИЯ

Със своите неземни пейзажи и изолирани къщички - да не говорим за популацията на носорози, жирафи и слонове - Намибия е място като никое друго на Земята. Може дори да се окаже, че червените пясъчни дюни и скелетните дървета ви карат да мислите, че сте на Марс, а не в Югозападна Африка.

НА КРАЙБРЕЖИЕТО ПАЛИ, ХАВАЙ

Кауай има едно от най-красивите крайбрежия в света, с извисяващи се водопади и уединени плажове с форма на полумесец. Просто бъдете готови да положите малко усилия, за да се потопите в тези природни чудеса: Пали може да се види само от хеликоптер, катамаран или, ако сте любители на пешеходните преходи, след доста трудна екскурзия.

СОКОТРА, ЙЕМЕН

На почти 500 км от южния бряг на Йемен, Сокотра притежава необходимата отдалеченост и сюрреализъм на някаква странна, далечна планета. Дърветата с драконова кръв, подобни на НЛО, са най-значимата характеристика на острова поради своята уникалност.

ТРОЛТУНГА, НОРВЕГИЯ

Място в северната част на Европа, придобило статут на екзотична дестинация благодарение на популярността си в Инстаграм профилите на туристически инфлуенсъри. Ако обаче решите да "хванете" добро селфи на тази най-известна скала в света в момента, внимавайте къде стоите.

УБУД, БАЛИ

Колкото и претъпкан с посетители да е Убуд, имайте предвид, че градът е само на няколко минути от десетки автентични села. Затова не се колебайте да наемете мотор или велосипед от хотела си и да се изгубите в мандариновите и оризовите гори, които се поддържат от фермерите, както са го правили предишните поколения стотици години преди тях

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес