Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с прането на маратонки в пералнята

29 септември 2024, 10:30 часа

Маратонките са неразделна част от нашия гардероб, но с течение на времето могат да загубят първоначалната си привлекателност заради мръсотия и надрасквания. Често се чудим как да перем обувки в пералнята без да ги повредим.

 

Какви обувки могат да се перат в пералнята?

Още: Старт на спестяванията - професионални футболни обувки на разпродажба до 50%

Преди да хвърлите маратонките си в пералнята, важно е да знаете, че не всички обувки могат да се перат в пералнята. Ето основните правила за материалите:

·       Памук, найлон, платно и полиестер: Тези тъкани са доста издръжливи и се перат добре. Препоръчва се използването на мек препарат без ензими и пране при температура не по-висока от 30°C, като обувките се поставят в специална торба за пране. Това ще помогне да се запази структурата на влакната.

·       Кожени обувки: Кожата изисква специален подход. Използвайте специализирани продукти за грижа за кожата, за да почистите и подхраните кожата си. Избягвайте прекомерното намокряне - просто избършете обувките с леко влажна кърпа.

·       Велур: Този материал е по-капризен, лесно се замърсява и абсорбира влагата. Най-добре е да използвате превантивни мерки като защитно третиране по време на покупката. След измиване може да бъде трудно да върнете велура в първоначалното му състояние.

Още: Каква е разликата между сникърси и маратонки?

 

Инструкции стъпка по стъпка за пране на обувки в пералня

Необходими материали:

·       Стари кърпи (за смекчаване на удари при въртенето)

Още: Без гънки, мръсотия и дупки: Как правилно да се грижим за маратонките?

·       Мрежеста торба за пране или стара калъфка за възглавница

·       Пакет за стелки

·       Четка за зъби или малка четка за пране

·       Сода бикарбонат

·       Мек течен перилен препарат или сапунени стърготини

 

Стъпка 1: Отстранете връзките и стелките

Първо отстранете връзките и стелките, тъй като те могат да се заплетат и повредят по време на процеса на пране. Също така се препоръчва почистване на подметките от мръсотия.

 

Стъпка 2: Почистване на място

Третирайте видимите петна с разтвор от вода и мек почистващ препарат, като използвате четка за зъби. Това ще помогне за отстраняване на замърсителите, без да повредите материала.

 

Стъпка 3: Машинно пране

Поставете обувките в мрежеста торба или калъфка за възглавница и добавете кърпи, за да балансирате товара. Това ще предотврати силни удари върху барабана на пералната машина.

 

Стъпка 4: Дезодорирайте стелките

Поставете стелките в торбичка и ги поръсете със сода бикарбонат и оставете да пренощуват. Содата бикарбонат идеално абсорбира миризмите, а на сутринта просто разклатете стелките, за да отстраните останалия прах.

 

Стъпка 5: Дантели за ръчно пране

Въпреки че дантелите могат да се перат в пералня, ръчното пране е по-ефективно. Накиснете дантелите в гореща сапунена вода за 15 минути, след което изтъркайте с четка.

 

Стъпка 6: Изсушете на въздух

След пране изсушете маратонките си на въздух, за предпочитане с вентилатор, за да ускорите процеса. Повдигнете езика на обувката, за да може въздухът да циркулира по-добре вътре.

 

Стъпка 7: Съберете обувките си

След като обувките и стелките изсъхнат, поставете стелките обратно и завържете връзките. Сега вашите маратонки изглеждат като нови!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес