Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо диети и спорт: 5 витамина, които ще ви помогнат да отслабнете бързо

05 август 2024, 13:33 часа

Диетолозите са доказали, че някои витамини, заедно с диета и упражнения, ви помагат да отслабнете по-бързо. Предлагаме ви списък с няколко витамина и микроелемента, чиято консумация трябва да се увеличи, ако се опитвате да отслабнете.

Витамини от група В

Витамините от група В са водоразтворими витамини, които спомагат за по-бързото превръщане на храната в енергия. Тези витамини също така насърчават здравословното храносмилане, подобряват състоянието на кожата и помагат за справяне с тревожността и депресията.

Естествените източници на тази група витамини са риба, птиче месо, мляко, яйца, пълнозърнести зърнени храни, прясно изцеден портокалов сок и банани.

От кои витамини може да се отслабва здравословно

Витамин С

Изследванията показват, че витамин С ускорява окисляването на мастните натрупвания, като по този начин помага да се отървете от излишните килограми.   Естествените източници на витамин С са лимон, ягоди, зеле, чушки и броколи.

Витамин D

Диетолозите наричат ​​витамин D "разтварящ мазнините" витамин, защото той буквално разтваря мазнините в храната. В допълнение, този витамин поддържа здравето на мозъка и нервната система и регулира нивата на инсулин.

Храните, богати на този витамин, са риба тон, сьомга, яйчен жълтък и сирене. Най-добрият източник на витамин D обаче си остава слънчевата светлина. Ето защо, опитвайте да прекарвате време на слънце винаги, когато имате възможност.

Тези витамини и минерали ще ви помогнат да отслабнете по-бързо

Калций

Според лекарите достатъчно калций в организма намалява вероятността от затлъстяване и наддаване на тегло. Калцият спомага и за подобряване състоянието на костите, косата и ноктите.

Максимален ефект се постига при редовна консумация на нискомаслени млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и соя. Не се колебайте да ги включите в диетата си.

Магнезий

Друг микроелемент, който помага в борбата с наднорменото тегло. Доказано е, че магнезият регулира нивата на инсулина и кръвната захар, което може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване.

За да получавате редовно здравословна доза магнезий, запасете се с ядки, бобови растения, авокадо, черен шоколад и спанак. Обмислете и прием на хранителни добавки, ако мислите, че не успявате с разнообразното меню. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес