Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влияе ли дъвката на сърдечно-съдовото ни здраве

24 юли 2024, 13:33 часа

Вредна ли е дъвката? Определено не е добра идея, ако току-що сте получили пломба или коронка. И няма нищо добро в дъвката със захар, която храни лошите бактерии в устата ви и увеличава риска от кариес с течение на времето. Нещата обаче не са същите за дъвка без захар. Изследванията показват, че драже без захар се отплаща много, когато става въпрос за вашето орално и сърдечно-съдово здраве.

Още: Лесно и полезно: Регулиране на кръвното налягане с помощта на смокини

Дъвката вече се свързва с много ползи за здравето. Аромати без мента, без захар, като канела или плодове, могат да намалят симптомите на киселини, като ви помагат да произвеждате слюнка, което намалява количеството киселина в хранопровода. Дъвченето на дъвка също може да е полезно за отслабване: дъвченето на пръчка, докато вървите, може да ви помогне да ходите по-бързо и да увеличи изгарянето на мазнини. И така, защо дъвката може да подобри и оралното здраве?

Тестване на теорията

В проучване, публикувано в специализирано списание изследователи от Холандия изследват, колко дъвка подобрява оралното здраве. Те са наясно, че дъвката отстранява парчета плака. Не е ясно дали самото повтарящо се дъвчене може да премахне бактериите от устната кухина. Първата им цел е да определят колко бактерии се улавят в дъвка след дъвчене. Втората им цел - да открият вида бактерии, които се улавят в дъвка.

В голяма част от експеримента изследователите набират петима здрави доброволци. Доброволците трябвало да мият зъбите си два пъти на ден. Те не са използвали антибиотици или средства за изплакване на устата един месец преди изследването. В продължение на 10 дни всеки доброволец трябва да дъвче дъвка от 1,5 грама веднъж дневно по едно и също време на деня за определен брой минути. Тези интервали са били или 30 секунди, една минута, три минути, пет минути или 10 минути. След това участниците изплюват дъвката в контейнер, за да могат изследователите да анализират пробите за бактерии. Изследователите тестват два различни вида ментова дъвка без захар, които обозначават като гума А и гума Б.

С увеличаването на времето за дъвчене нараства и количеството бактерии, съдържащи се в дъвката. С други думи, дъвката улавя все повече и повече видове бактерии вътре в себе си, когато времето за дъвчене нараства. Дъвченето на дъвка за 10 минути премахва 100 милиона бактерии, или 10 процента от микробното натоварване в слюнката.

Интересно е, че изследователите забелязват, че докато разнообразието от видове в дъвката се увеличава с времето, броят на бактериите, уловени във венеца, намалява. Това предполага, че ментовата дъвка и другите аромати на мента не само улавят бактериите, но и ги убиват. Всъщност предишни изследвания показват, че ментата има антимикробни свойства.

Защо е страхотно и за вашето сърдечно-съдово здраве

В резултат на това дъвката е страхотен трик за подобряване на вашата устна хигиена. По-добрата орална хигиена идва с други предимства, като по-добро сърдечно-съдово здраве. Според Американската сърдечна асоциация (AHA) лошото орално здраве може да затрудни контролирането на кръвното налягане, ако вече имате хипертония. Освен това пародонтозата – заболяване, което причинява инфекция на венците, възпаление на венците и увреждане на зъбите – може да влоши кръвното налягане и да затрудни лечението.

Защо лошата орална хигиена е свързана с лошо сърдечно-съдово здраве? Възпалението от орални заболявания може да причини възпаление в други части на тялото, включително вашите артерии и други кръвоносни съдове. Заболяването на венците, например, може да позволи на токсичните молекули, освободени от оралните бактерии, да навлязат в кръвния поток.

Още: Хидратация без захар: Ето на какво да заложите

В този смисъл поддържането на оралното ви здраве може да е от полза за цялото ви тяло! Само не забравяйте, че положителните ефекти от дъвката намаляват след 10 минути. (Бактериите, уловени във венеца, могат да влязат отново в слюнката.) Независимо от това, не се чувствайте неудобно да извадите дъвка без захар, ментова дъвка след обяд или вечеря.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес