Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вестибуларен апарат - ето къде се намира в нашето тяло

22 февруари 2024, 17:47 часа

В сложния пъзел на човешката анатомия, вестибуларният апарат изпъква като един от най-значимите играчи в поддържането на нашето равновесие и координация на движенията. Разположен в пирамидата на слепоочната кост, този орган на равновесието е фундаментален за функционирането на нашата вестибуларна система.

Световъртеж - какви са причините за него и как се лекува?

Функционална анатомия на вестибуларния апарат

Вестибуларният апарат е сложна структура, вложена в пирамидата на слепоочната кост. Той се състои от множество малки кухини, образуващи костния лабиринт. Широката част от този лабиринт, наречена vestibulum (предверие), дава името на вестибуларния апарат. Вътре в костния лабиринт е вложен ципестият лабиринт, свързан с костния чрез нишки и мембрани.

слух, ухо

Между ципестия лабиринт и стените на костния лабиринт се намира пространство, пълно с перилимфа - течност, съдържаща калиеви и натриеви йони. Вътре в ципестия лабиринт се намира ендолимфа, съдържаща повече калиеви йони и малко натриеви. Този сложен механизъм на течности и йони играе ключова роля в функционирането на вестибуларния апарат.

Колко опасен е световъртежът и кога да се обърнем към лекар?

Ципестият лабиринт се състои от сакулус и утрикулус, които имат ключова роля в улавянето на информация за взаимното разположение на тялото. Четирите полуокръжни канала, латерален, преден (горен) и заден, играят важна роля в засичането на различни движения. Сакулусът е свързан с утрикулуса и с cochlearis ductus, който е част от слуховия орган.

Вестибуларният апарат е чудо на природата, отговарящо за поддържането на равновесие и координация в сложни сценарии на движение. Създаден за взаимодействие с мозъка и други части на тялото, вестибуларният апарат заслужава внимание и уважение за ролята си в осигуряването на пълна и точна представа за пространството около нас.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес