Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велика Сряда 2023 - традиции и ритуали

10 април 2023, 14:00 часа

12 април 2023 г. е важен ден за християните – Велика сряда, наричана е още Светла. Това е последната сряда преди най-важния религиозен празник - Великден. Страстната сряда е посветена на спомените за страданията, които е трябвало да претърпи Иисус Христос в последните дни от своя земен живот.

Велика сряда е денят на предаване на страданието и смъртта на нашия Господ и Спасител Исус Христос.

...Господ прекара нощта от вторник срещу сряда във Витания (Матей 26:6-17). Тук, в дома на прокажения Симон, във време, когато съветът на първосвещениците, книжниците и старейшините вече били решили да вземат Христос с хитрост и да Го убият, една жена, „грешница“, изля скъпоценно миро върху глава на Спасителя и по този начин Го подготвила за погребение, както самият Той обяснява нейното поведение. Тук, за разлика от безкористната постъпка на „грешната” съпруга, неблагодарната душа на Юда, един от дванадесетте ученици на Спасителя, се ражда престъпното намерение да предаде своя Учител и Господ на беззаконния съвет. Затова в църковната служба на Велика сряда се прославя съпругата „грешница“, а любовта към парите и предателството на Юда се осъждат и проклинат.

Католически Великден 2023: Дата, История и Традиции

Тези две евангелски събития стават център и съдържание на богослужението на този ден. „Както утринните Три песнопения, така и стихирата са посветени на тези два образа.

Велика сряда: традиции и ритуали

На този ден храмовете прославят грешница и осъждат предателството на Юда. Сутринта в църквите се отслужват часове и вечерня с литургията на Преждеосвещените дарове, а вечерта се провежда Велика вечеря. Често на Велика сряда духовенството извършва обща изповед.

Преди това на Велика сряда хората почистват домовете си: мият подове, почистват килими и изхвърлят боклук. Къщите са били украсени със свежи цветя, яйца и продукти за козунаци са подготвени за боядисване.

Ако на Велика сряда потопите добитъка с разтопен сняг с добавка от миналогодишната „сол от четвъртък“, това ще спаси животните от болести и щети.

Защо се месят козунаци на Великден?

Велика Сряда 2023 - какво се прави?

Има една доста стара традиция, която много хора спазват днес. Под покрива на къщата не забравяйте да поставите вечер парче хляб със сол и малък сапун. Факт е, че именно тези неща абсорбират специалната енергия на този ден.

Едно осолено парче хляб трябва да се пази през цялата година, хората вярват, че това ще бъде най-добрият талисман срещу всичко лошо и зло, а парче сапун трябва да се използва още на следващия ден, на Велики четвъртък, за да се измие цялото семейство. Такъв сапун е в състояние да измие цялата негативност от човек, да почисти тялото му и да го подготви за срещата със светлия празник.

Великден е светъл и велик празник, който се празнува от всички православни по света. Те чакат вестта, че Господ е възкръснал, за да се появи отново надеждата в душите им, че Спасителят ще им помогне, ще премахне проблемите им и ще направи този свят по-добро място. Не забравяйте да се погрижите всичко да е наред преди празника, и къщата, и мислите, и душата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес