Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важни правила за сън, за да отслабнете и да си починете

18 октомври 2024, 20:00 часа

В съвременния свят, където всичко се движи с бясна скорост, проблемите със съня се превръщат в истинска епидемия. В постоянната надпревара за успех и изпълнение на множество задачи, хората често пренебрегват качествения сън, което се отразява на тяхното здраве и цялостно благосъстояние. Но за да живеем пълноценно и хармонично, е важно да се научим да спим правилно.

Сънят е в основата на здравословния живот

Сънят е един от трите най-важни фактора, определящи нашето здраве и дълголетие, наред с правилното хранене и физическа активност. В съвременния свят обаче много хора се сблъскват с проблеми със съня. Според медицински данни от 30% до 48% от хората изпитват трудности при заспиване или запазване на съня, а безсънието става хронично при 10-30% от хората.

Още: Лекар: Спрете да ги ядете вечер, това са най-лошите храни за съня, здравен съвет за деня, 17 октомври

Причините за проблеми със съня са различни, но основната е липсата на култура на съня. За качествена почивка е важно да създадете подходяща среда: хладна температура в спалнята, пълна тъмнина и липса на шум.

 

Важни правила за здрав сън

·       Лягайте си преди полунощ. Смята се, че сънят преди 00:00 ч. е по-дълбок и тонизиращ.

Още: 5 есенни храни, които ще ви помогнат да спите по-добре

·       Избягвайте ярки екрани преди лягане. Два часа преди лягане спрете да гледате телевизия, да използвате телефона и други джаджи.

·       Правилно хранене преди лягане. Последното хранене трябва да бъде 2-3 часа преди лягане.

·       Разходете се преди лягане. Разходка на чист въздух един час преди лягане ще ви помогне да се отпуснете.

·       Не проспивайте уикендите. Корейски учени установиха, че разликата във времето за сън през делничните и почивните дни не трябва да надвишава един час. Ако редовно спите по-дълго през уикендите, това може да доведе до хронична умора и дори депресия.

Още: Ако не можете да спите: 7-те най-добри билкови напитки за сън

·       Излезте сред природата. Два пъти в месеца се опитайте да нощувате сред природата, където е тихо, тъмно и няма нужда да се будите от будилник. Това ще помогне за възстановяване на естествените биоритми.

·       Събудете се след първото звънене на алармата. Най-добре е да се научите да се събуждате без аларма, но ако това е трудно, опитайте се да не отлагате събуждането.

 

Допълнителни препоръки

Активният начин на живот и редовните упражнения насърчават здравословния сън. Освен това, редовният полов живот също има положителен ефект върху качеството на съня. За да се отпуснете преди лягане, медитацията и дихателните практики са полезни, те помагат за облекчаване на напрежението и подготовка на тялото за почивка.

Ако сте опитали всички тези методи и все още имате проблеми със съня, трябва да се свържете със специалист по съня. Правилният сън не само подобрява качеството ви на живот, но и ви помага да отслабнете, да нормализирате либидото и да се справяте със сложни задачи, без да застрашавате здравето си. Здравословният сън също намалява желанието за нездравословна храна и е важна превенция на много заболявания, включително рак.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес