Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

21 май 2024, 19:00 часа
Реклама

Ще ви кажем защо не трябва да пиете кафе сутрин (и как да замените любимата си напитка).

Толкова сме свикнали с факта, че кафето е ключът към енергичната сутрин и веселия ден, че вече не можем да си представим живота си без тази напитка. Някои го използват, за да допълнят обилната си закуска, докато други си купуват чаша кафе набързо на път за работа. Не спорим, че кафето наистина дава енергия и помага в борбата със сънливостта – но само ако го пиете в точното време.

Знаете ли колко вида кафе има?

Така експертът по съня от Обединеното кралство Рекс Исап твърди, че кафето в никакъв случай не трябва да се пие веднага след събуждане. Причината е сложната структура на нашето тяло:

Когато се събудим, нивата на кортизол са на върха си. Кортизолът, който се нарича хормон на стреса, повишава нашата активност и концентрация. По този начин, консумацията на кофеин, докато нивата на кортизол вече са високи, може действително да понижи кортизола и да доведе до загуба на енергия.

С други думи, когато се събудим, вече имаме подходящото ниво на хормони, за да започнем деня енергично. Затова трябва да изпиете първата си чаша кафе не по-рано от час след събуждане.

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес