Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кой наш град е роден легендарният гладиатор Спартак?

08 юни 2024, 15:13 часа

Днес ще ви разкажем историята на един български град, свързан с легендарния тракиец Спартак. Това е човекът, който оглавява най-голямото робско въстание в Римската империя и я поставя пред смъртоносна опасност. Гладиаторът се смята за символ на този български град. Нека заедно разгледаме повече за този герой:

Кой български град е родното място на Спартак

Това е град Сандански. Всички го познаваме като място с множество лечебни минерални извори и мек климат през цялата година. Това е и причината мястото да бъде населено от дълбока древност. Знае се, че тук са живели траките от племето меди, които основават първото известно ни селище под името Медиус. Първоначално те са завладени от Филип Македонски (бащата на Александър Велики), а по-късно попадат в границите на Римската империя. Предполага се, че именно тук е родното място на тракиеца Спартак. Както за всяка историческа личност, винаги има спорове около този въпрос. Но Плутарх пише, че Спартак е от племето меди, което живее по средното поречие на река Струма. Това превръща Сандански в основен претендент за родно място на легендарния герой. Освен това, има още една връзка на Спартак с едно българско село.

Как Александър Македонски развързал Гордиевия възел?

Кое българско село е свързано със Спартак

Става въпрос за село Склаве. В превод от латински, името на селото означава "роб" (склав - роб). Смята се, че тук е имало голям робски пазар, на който Спартак е бил продаден. Някои дори твърдят, че това е родното място на легендарния герой, но тази хипотеза не може да бъде потвърдена. Въпреки това, жителите на селото използват повода за организиране на ежегоден панаир. Около средата на юни се провежда празник, който включва и борби в чест на легендарния гладиатор.

С кой българин се свързва старото име на Родопите?

Какви други имена е носил град Сандански 

Медиус

Това име е наследство от тракийското племе Меди.

Дезудава

Това е името, което селището получава по римско време. То се базира на неговото тракийско название.

Неврокоп - старото име на кой наш град е?

Свети Врач

Това е българското име на града по време на Първата и Втората българска държава. Свети Врач е общото название, дадено на двамата народни лечители Козма и Дамян, които са загинали заради своята християнска вяра.

Сандански

Това е името, което носи и до днес. Естествено, то е кръстено на великия български революционер Яне Сандански. Градът носи това име от 1949 година.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес