Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои случаи трябва да се мие косата с яйце?

18 юли 2024, 17:22 часа

Дългата, силна коса е символ на женственост, тайното оръжие на дамите, визитна картичка на нежния пол и олицетворение на красотата. Тя се нуждае от редовно освежаване, за да е здрава, блестяща и без следи от изтощени дължини и цъфнали краища. Грижата за косата в домашни условия е важна, а разнообразието от продукти в кухненския шкаф, подходящи за грижа за косата, приятно изненадва. Сред най-ефективните средства за грижа за косата, използвани от бабите ни, преди да се появят шампоаните, са домашните продукти от кухненския шкаф, сред които яйцата, които са не само полезни  за здравето, но са незаменими за косата.

Защо да се мие косата с яйце?

Някога нашите баби, преди да се появят на пазара първите шампоани, са измивали косите си с хума и яйца. Плитките им били дебели и здрави, косите лъскави и гъсти, докато днес масово се борим с фини и слаби коси, косопад и изтощени краища. Ако измивате всеки втори път косата с жълтък вместо с шампоан, скоро ще усетите разликата. С какво обаче яйцата са толкова специална и защо да се мие косата с яйце? Ще открием отговорите на тези въпроси, ако научим повече за яйцата и техните ползи за косата.

  • Яйцата са само ценен източник на минерали и витамини, незаменими за здравето на косата. Това обаче е само половината от истината. Реално съставът на яйцата е такъв, че преповтаря този на косъма. В яйцата се съдържат всички градивни елементи на човешкия косъм. Този факт обяснява защо консумацията на яйца или използването им върху кожата на главата и косата като маска има подобно чудодейно въздействие върху косата.
  • Изтощеният косъм буквално се съживява, ако се мие косата  с яйце.
  • Маските с яйца са простички, лесни за употреба, бързи, лесни. Не са ви нужни много умения или познания, 20 съставки и часове, за да ги забъркате. Това е още едно предимство на яйцата и още една причина да обожаваме резултата, след като се измие косата с яйце. Необходимо е само сурово яйце, измиваме и се наслаждаваме на красотата на косата. Естествено, че винаги можем да предприемем и по-специализиран подход, базиран на нашите конкретни проблеми с косата. Комбинирането на яйца с други съставки като алое вера, етерични масла и лимонов сок може да помогне за справяне с конкретни проблеми и да направи чудеса за различните типове коса. Ако имате повече време и ако познавате състоянието и нуждите на косата си, добавете етерични масла, съобразени с тях. Резултатът е повече от съвършен, а косата ще изглежда като току-що направена в професионален салон. Опитайте и се насладете на резултата.
  • Сред причините да се препоръчва да се мие косата с яйце е и фактът, че яйцата измиват отлично и допринасят за силата и за обем на косата. Фината, сплескана, тънка коса без обем изглежда двойно по-плътна след измиване с яйце.
  • Измиването на косата с яйце е и икономично решение, както и все пак някакво решение, ако сте попаднали на място без шампоан. Не вярвате, че има такова? Помислете за планинските хижи или седмица на палатка. Именно там познанията как се мие косата с яйце могат да се окажат решаващи.
  • Жълтъкът на яйцата съдържа ценни мазнини, а самите яйца са богати на витамини А и Е, биотин и фолиева киселина, важни за гъстата и здрава коса. Те работят за възстановяване на влагата и правят кичурите да изглеждат елегантни и блестящи.
  • Косата се състои от 80% протеин, а яйцата са ценен източник на протеин, поради което миенето на гривата с яйца допринася за  попълване на протеина, загубен при стилизиране, правейки косата по-силна и по-способна да издържа на топлина. Здравейте, преса и маша!
  • Нанасянето на сурово яйце върху скалпа – в корените на косата – храни космените фоликули с така необходимите витамини и минерали, намалява косопада и решава куп проблеми, свързани с накъсването на косата.
  • Яйцата са природен дар за мазната коса. Може да ги използвате за дълбоко почистване на скалпа и когато се нуждаете от сигурно средство против омазняване. Смесете едно сурово яйце с няколко капки мента и с една лъжичка сода за хляб, бъркайте, докато сместа се превърне в еднородна и хомогенна и измийте косата си, като втривате тази смес в корените така, както правите с шампоана. Обещаваме скърцаща от чистота коса, пълна с обем и жизненост. Това дали е по силите на всеки шампоан?
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес