Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В какъв съд да съхраняваме супата и кюфтетата на мама?

24 август 2024, 13:11 часа

Някои видове съдове абсолютно не са подходящи за съхранение на храна. Така алуминиевите съдове са податливи на окисляване, чугунът може да ръждясва, дървените съдове абсорбират влагата, а боите, с които е покрит, могат да реагират с храната и да повлияят негативно на здравето.

Какво друго трябва да запомните, когато избирате съдове за съхранение на храна?

Фолиото и найлоновите торбички, дори и тези, предназначени, съдейки по етикета, за съхранение на хранителни продукти, могат да отделят токсични и канцерогенни вещества. Продуктите в тях бързо се овлажняват и се създава благоприятна среда за развитие на болестотворни бактерии и микроорганизми. Колбаси, масло, сирене и други мазни храни не могат да се съхраняват в такава опаковка повече от 2-3 часа.

Кухненски съдове, които са вредни за здравето

Фолиото и пергаментовата хартия ще ви помогнат да запазите храната свежа по-дълго. Можете да ги използвате за опаковане на готови храни, мазни храни (масло, маргарин, мас), сирене, колбаси, месни продукти и пушени меса.

Пластмасовите съдове не са най-добрият вариант за съхранение на храна. При нагряване пластмасата може да отделя опасни за човешкото здраве вещества, така че не е препоръчително да съхранявате горещи, прясно приготвени храни в тях. Важно е редовно да подменяте пластмасовите контейнери и да ги миете веднага след изваждане на храната от тях.

Съдовете за еднократна употреба, изработени от пластмаса и полимерни материали, не могат да се използват повторно, тъй като това уврежда външния им защитен слой и може да отдели вредни канцерогенни вещества, като кадмий, фенолформалдехид, които могат да провокират развитието на заболявания, включително рак.

Съдове за печене във фурната: 6 опасни и 5 идеални варианта

Вакуумните контейнери ви позволяват да увеличите срока на годност на храната до 10 дни. Но при употребата им съществува риск от развитие в някои продукти на психрофилни, факултативно анаеробни и анаеробни бактерии - причинители на развалянето на храни и хранителни заболявания.

Стъклените и емайлираните съдове са оптимални за съхранение. При съхранение в емайлирани съдове е важно да се обърне внимание не само на целостта на емайла, но и на неговия цвят: червеният, жълтият или кафявият емайл може да съдържа вещества, вредни за човека.

Стъклената посуда не е вредна за здравето, не абсорбира миризми и не оставя петна от храна. Закаленото стъкло също издържа на високи и ниски температури, а храната в такива съдове остава свежа по-дълго.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес