Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Намалете използването на тези 8 храни, защото са много вредни

10 март 2023, 13:44 часа

Чували сме, че повечето от тези храни не са здравословни, но въпреки това ги ядем всеки ден. Резултатът? Влошено благосъстояние, понижен имунитет и - следователно - увеличаване на броя на раковите и хроничните заболявания.

Пържени храни

В нишестените храни, като картофите и продуктите от брашно, се образува акриламид в резултат на топлинна обработка при температури над 120 °C. Именно този акриламид е отговорен за процеса на пържене. Той придава на пържените храни цвета, приятния вкус и мирис. 
Но учените са убедени, че консумирайки такива храни, ние излагаме здравето си на риск. 

Акриламидът значително увеличава риска от развитие на някои видове рак. При жените, които редовно консумират, наред с други неща, чипс, картофи и печени картофи, рискът от рак на яйчниците и матката се увеличава цели два пъти. Също така загряването на растителни масла до високи температури (особено слънчогледово и царевично) води до образуване на канцерогенни алдехиди, включително акролеин.

15-те най-вредни храни в България

Червено месо

Проучване постави сушените меса в същата категория канцерогени като алкохола и плутония - радиоактивен метал. За щастие не става въпрос за подобна интензивност, а само за неоспорими доказателства относно канцерогенността на анализираните вещества. Едно скорошно проучване на американски учени дори показа, че вече консумацията на малки количества червено месо е свързана с по-висок риск от обща и сърдечносъдова смъртност.

Промишлената преработка на сушените меса е главната причина за тяхната канцерогенност: по-конкретно, пълненето им с консерванти като натриеви и калиеви нитрати и нитрити, които се разграждат до токсични нитрозамини. Ако не искате да се откажете от консумацията на колбаси, по-добре е да ги купувате от доверени дребни производители, които ги произвеждат по традиционни методи. 

Захар

Захарта е рафиниран въглехидрат - източник на чисти калории, лишен от хранителни вещества като минерални соли или витамини. Липсата на тези съединения затруднява метаболизма на захарозата, която е почти изключителен компонент на "белите кристали". 

В резултат на това в организма се образуват съединения с потенциално вредни ефекти. Това води до дегенеративни процеси, които могат да доведат до развитието на различни заболявания, включително рак. Захарта, поради бързото си усвояване от стомашно-чревния тракт, е отговорна и за образуването на определен вид мастна тъкан, която причинява диабет. Бързото повишаване на нивата на глюкозата в кръвта предизвиква също толкова бързо освобождаване на инсулин, което допринася за диабет тип II. 

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Бяло брашно

Това е източник на лесно смилаеми въглехидрати, които навлизат в кръвта с бърза скорост. Пшеничното брашно е особено вредно в това отношение поради високото си съдържание на амилопектин А - съединение, което бързо повишава нивата на кръвната захар. 
Прекаляването с брашнени продукти може да доведе до наднормено тегло, сърдечносъдови проблеми и диабет - заболявания, които увеличават риска от рак.

Най-вредни са всички видове чипс и препечени зърнени храни. Техните основни съставки - сол, олио и брашно - са комбинация, която е наистина смъртоносна за кръвоносната система, а оттам и за целия организъм. Към това се добавят и различни добавки, често синтетични. Чипсовете, като нишестени продукти, обработени при високи температури, съдържат и канцерогена акриламид.

Сладки напитки

Концентрираните плодови напитки съдържат много прости захари под формата на глюкозо-фруктозен сироп. Приемайки тези съединения в течност, ние осигуряваме на организма излишна захар, която има отрицателен ефект върху сърдечносъдовата система.

Алкохол

Основният източник на канцерогенните свойства на алкохола е ацеталдехидът - продукт от разграждането на етанола в черния дроб, който е токсичен за нашия организъм. Това съединение е отговорно за почти всички симптоми на главоболие и световъртеж, слабост, гадене, повръщане. То също така уврежда ДНК и пречи на механизмите за нейното възстановяване. 

Алкохолът има и пряко въздействие върху нашите тъкани - той уврежда клетъчните мембрани, като по този начин увеличава пропускливостта им за други канцерогенни вещества, като например вредните съединения от тютюневия дим.

Най-вредните храни на празничната трапеза

Консервирани храни

Това е широка категория продукти: от кайма, през риба, до супи, зеленчуци и плодове. Някои от тях са заредени с различни изкуствени добавки. Вредни консерванти или оцветители обаче могат да бъдат открити и в други видове преработени продукти. 

Консервираните храни обаче имат една особеност: те могат да съдържат токсично вещество, наречено бисфенол А (БПА). То със сигурност се съдържа в самата опаковка, по-конкретно в пластмасовата облицовка от епоксидна смола вътре. Ако този слой бъде нарушен, BPA може да се освободи в храната. Така че ако консервираните продукти се консумират често - те могат да причинят вреда. 

Сол

Тя си е спечелила прозвището "бяла смърт", което споделя с бялата захар. Тя вреди най-вече на сърдечносъдовата система, тъй като повишава кръвното налягане. За съжаление, излишъкът от сол в диетата насърчава и развитието на рак. 

Не трябва да превишаваме 6 г натриев хлорид на ден. Проблемът е, че контролирането на солта в диетата е много трудно, тъй като тя се съдържа не само в солницата ни, но и в преработените храни и ястията, купени "навън". 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес