Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънка коса: Защо става така и как можете да коригирате ситуацията?

01 юли 2024, 17:00 часа
Реклама

Колко тънка е косата ви зависи до голяма степен от вашите гени - дебелината на косата варира от човек до човек. Но ако изведнъж забележите, че косата ви изглежда по-тънка от обикновено, това вече не е генетика, а следствие от други причини.

Реклама

Причини за изтъняване на косата

Дебелината на косата - размерът и формата на всеки космен фоликул, както и общият брой на космените фоликули на скалпа - се влияят от генетиката. Това означава, че някои хора просто имат естествено тънка коса. Но все пак има и други причини:

1.       Възраст: Това се дължи на естествени хормонални промени и наследствени фактори. Самите кичури коса може да станат по-тънки и космените фоликули може да спрат да произвеждат нови косми.

2.       Физически състояния: Фактори като бременност, бактериална инфекция, трихофития по скалпа, загуба на кръв или висока температура могат да доведат до изтъняване на косата.

3.       Автоимунни заболявания: Някои състояния, при които имунната система погрешно атакува здрави клетки, като алопеция ареата, лупус или заболяване на щитовидната жлеза, могат да доведат до изтъняване на косата и отдръпване на линията на косата.

4.       Някои лекарства и лечения: ретиноиди, орални контрацептиви, бета-блокери, антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и химиотерапия могат да причинят изтъняване на косата.

5.       Неправилна грижа: Честото топлинно оформяне, използването на продукти с химикали, агресивни инструменти за оформяне могат да увредят космените фоликули или да причинят прекомерно напрежение, водещо до изтъняване на косата.

6.       Стрес: Физическият или емоционален стрес често води до изтъняване на косата и загуба на коса.

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Как да направите тънката коса по-плътна?

Опции, които могат да помогнат:

·       Шампоани за растеж на косата: Формули със специални съставки, като протеини, задържат влагата за по-дебела коса или предотвратяват накъсването.

·       Локални решения без рецепта: Те могат да се прилагат върху скалпа ежедневно, за да стимулират растежа на косата. Обикновено трябва да ги използвате поне шест месеца, за да постигнете резултати.

·       Кортикостероидни инжекции: Тези инжекции могат да бъдат особено ефективни при хора с алопеция ареата. Те трябва да се правят на всеки четири до осем седмици.

·       Ролер: Ръчно устройство с малки игли може да се използва за масаж на скалпа, за да подпомогне растежа на косата, особено ако има генетично изтъняване.

·       Витаминни добавки: Това може да помогне за поддържане на цялостното здраве на косата.

·       Плазмотерапия: прилагане на богата на тромбоцити плазма.

·       Процедура за трансплантация на коса: това, разбира се, е крайна мярка, но съществува. Може да отнеме шест до 12 месеца, за да видите забележими резултати.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Предотвратяване на изтъняването на косата

Изтъняването на косата може да бъде стресиращо. За щастие има много начини да предотвратите изтъняването им в бъдеще.

·       Мийте косата си с мек шампоан и използвайте овлажняващ балсам.

·       След измиване използвайте кърпа от микрофибър.

·       Ограничете използването на загряващи продукти върху косата си.

·       Избягвайте агресивното боядисване и други химически процеси, които са вредни за косата.

·       Срешете косата си внимателно

·       Намалете стреса.

·       Яжте балансирана диета, за да сте сигурни, че получавате хранителните вещества, от които се нуждаете, за да поддържате здрава коса.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес