Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се изключва климатикът през нощта?

29 август 2023, 10:22 часа
Реклама

Експертите призоват хората да не оставят климатикът включен през нощта. Според тях устройството може да провокира развитието на настинка.

Един от ефективните методи за пренос на топлина е изпаряването на водата от повърхността на кожата. Активното движение на въздуха, например, когато климатикът или вентилаторът работят през нощта, увеличава изпарението и съответно охлаждането на тялото части, от които се получава изпарение. В резултат на това тези части на тялото могат да претърпят хипотермия.

Те също отбелязат, че има и други възможни последици, по-специално намаляване на имунитета, проява на локални инфекциозни или възпалителни процеси.

Колко ток харчи един климатик през лятото?

Прекомерната топлина в спалнята също е вредна. Специалистите подчертават, че високата температура в помещението, предвид летните жеги, може да доведе до повишаване на кръвното налягане и загуба на съзнание.

Препоръчва се използването на климатик с променлив формат на въздушния поток. По този начин различните части на човешкото тяло ще бъдат издухани, като по този начин ще се намали рискът от локална хипотермия. В същото време не трябва да сте в стая с работещо устройство в мокри дрехи.

При правилно използване на устройството работата му през нощта може да бъде много полезна. Поддържането на комфортна температура допринася за нормализирането на съня и нервната система. През лятото климатикът предпазва от повишаване на кръвното налягане и появата на хипертонични кризи. Комфортната нощна температура подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Никога НЕ правете това с климатика

В зависимост от сезона и времето на деня се избира оптималната температура. През лятото през нощта препоръчваме да го настроите на около 24-27 градуса (ако нямате опит да го използвате, тогава започнете с високи числа, като го намалявате всяка вечер, докато намерите правилната температура за себе си). Всеки потребител индивидуално избира оптималната "градус" за себе си, но не трябва да забравяме, че много голяма температурна разлика може да причини различни заболявания, включително остри респираторни инфекции, пневмония, повишено кръвно налягане и мускулни болки.

Можете да избегнете неприятни последици, ако конфигурирате правилно:

· посока на въздушния поток - насочете щорите покрай леглото;

· скорост на вентилатора - задайте минималната скорост на вала.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес