Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се бели патладжана или не?

05 септември 2024, 15:17 часа

Когато готвите с патладжан, често възниква въпросът дали трябва да се бели или не. Изненадващо е, че няма категоричен отговор на този въпрос. Всичко зависи от типа ястие, което приготвяте, и от желаната текстура и визия на патладжана. В тази статия ще разгледаме различните ситуации, в които е подходящо да белите патладжаните и тези, в които е по-добре да оставите кората.

Кога е подходящо да обелите патладжана?

Салати с патладжан

Когато приготвяте салата с патладжан, е препоръчително да го обелите. Когато патладжанът се нареже на ситно за салата, кората му може да се отдели и да стане твърде забележима, което може да наруши приятната текстура и вкус на ястието. Затова, за да се избегне усещането за твърда и неособено приятна кора в салатата, по-добре е патладжанът да се обели предварително.

Хайвер от патладжан

Приготвянето на хайвер от патладжан също е ситуация, в която обелването може да бъде полезно. При този метод патладжаните се смилат и готвят до хомогенна маса. Когато патладжаните са леко презрели, кората им става по-груба и може да не се разварява напълно, което нарушава гладката текстура на хайвера. В такива случаи, почистването на патладжана е препоръчително.

Рецепта на деня: Пълнени патладжани на фурна

Кога е по-добре да не белим патладжана?

Яхния и други задушени ястия

За приготвяне на яхния или задушени ястия, патладжанът не трябва да се бели. В тези ястия е важно зеленчуците да запазят формата си и да изглеждат добре на вид. Когато патладжанът е нарязан на кубчета и оставен с кората, той запазва структурата си по-добре по време на готвене. Патладжанът се добавя към яхнията в края на готвенето, за да не се разпадне и да запази формата си. Ако се обели, рискувате да получите неструктурирана и "размазана" маса вместо красиво изглеждащи кубчета.

патладжан

Пържен патладжан

Когато патладжанът се пържи, той също не трябва да се бели. Кората му помага да запази формата си и придава допълнителна текстура на ястието. Ако патладжанът се обели преди пържене, парчетата могат да се разпаднат в тигана и да изглеждат неапетитно. За да постигнете красиви и апетитни резени или кръгчета, оставете кората непокътната.

Замразяване на патладжана

Когато приготвяте патладжан за замразяване, не е необходимо да го белите. Кората на патладжана е не само годна за консумация, но и полезна, тъй като съдържа фибри и други хранителни вещества. След размразяване зеленчуците могат да загубят част от своята структура и да се разпаднат, затова е по-добре да запазите кората, за да имате по-добър краен резултат.

Лесна вечеря с патладжани, която се приготвя за 10 минути

Ползи от кожата на патладжана

Кората на патладжана е ценен хранителен продукт. Тя е богата на фибри, които са полезни за чревната функция и подпомагат доброто храносмилане. Освен това съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото. Кората на патладжана съдържа и витамини като B-комплекс, кобалт, магнезий, мед и манган – все важни за здравето микроелементи. Калоричността на кората също е ниска, което я прави идеална за хора, които искат да поддържат здравословна диета.

Дали да се бели патладжанът или не зависи от конкретното ястие и вашите предпочитания за текстура и вкус. В някои случаи, като при салати или хайвер, обелването на патладжана е за предпочитане, за да се постигне нежност и гладкост. В други случаи, като при яхнии, пържене или замразяване, оставянето на кората може да осигури по-добър резултат. Независимо от това как решите да го приготвите, важно е да знаете, че кората на патладжана има много ползи за здравето, които не бива да се пренебрегват.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес