Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове, с които да направите своя смартфон по-бърз

07 юни 2023, 17:36 часа

Много е неприятно, когато човек използва смартфона си, а той работи бавно и забива от време на време. И преди да се замислите дали не е време да си вземете нов телефон, по-добре опитайте няколко трикове, които най-вероятно ще ви решат проблема и ще ви спестят не малко пари.

Вижте какво да направите със своя Android смартфон, когато започне да работи бавно и/или да забива:

Изчистете раздела с кеш памет

Ако забележите, че телефонът ви работи бавно, то може да се опитате да изчистите кеша, който се е натрупал. Това е частта от паметта, която съдържа временни файлове, използвани за ускоряване на Android. Ако чистите кеша си от време на време, телефонът ви ще работи значително по-бързо и безпроблемно. Съветваме ви да го правите и след системните ъпдейти.

Chrome с допълнителна защита в Incognito режима на Android

Изчистете кеша на Android приложенията

Още едно място, където има кеш. Всяко приложение на Android изгражда библиотека от временни, несъществуващи файлове. Целта е приложението да има бърз достъп и да работи по-ефективно. Например, Spotify съхранява миниатюрни албуми с музика, която сте слушали наскоро. Тоест колкото повече използвате едно приложение, толкова по-бързо става то с течение на времето. Когато обаче кешът стане прекалено много, започват проблемите. Първо, приложението започва да работи по-бавно и второ, допълнителното място за съхранение, заемано от големите кешове на приложенията, може да забави цялостната работа на смартфона. Затова, за да подобрите състоянието на телефона си, изтрийте големите кешове.

Изтрийте приложенията, които не използвате

Някои апликации може да причинят забавяне на работата на операционната система, затова изтрийте поне тези, които не използвате. Сигурно ще започнете с приложенията, които са ви били предварително инсталирани. Те са на телефона ви, защото разработчиците са си платили апликациите да бъдат предварително инсталирани на телефона ви. Някои от тях може и да ви бъдат полезни, затова ги прегледайте, преди да ги изтриете.

9 опасни приложения, които трябва ВЕДНАГА да изтриете от телефона си

Променете скоростта на анимациите

Скоростта на анимациите, които гледате, може да окаже важна роля за това колко плавно усещате работата на вашия смартфон. Производителите на Android отделят доста време на проектирането на анимации – това са неща като стартиране на апликации, спускане на екрана за известия, преминаване към начален екран и т.н. За някои хора обаче скоростта по подразбиране е прекалено бавна. Android дава възможност на своите потребители да променят скоростта на анимациите, а ако я намалите, това ще ускори работата на смартфона ви.

Проверете за злонамерени приложения

Много приложения в Play Store са недобре програмирани, някои дори са измамни, спам или са създадени по начин, който използват доста ресурси. Именно такива апликации са в състояние да предизвикат хаос и да окажат негативно влияние на работата на вашия смартфон. Проблемните приложения използват ресурси и остават будни във фонов режим, ползвайки ценни ресурси от оперативната памет и батерията.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес