Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три животни, които могат да откриват болести при хората - от рак до Паркинсон

24 юли 2024, 20:47 часа

Обикновено свързваме правилното диагностициране на заболявания с много скъпо и модерно оборудване, което може да погледне вътре в човешкото тяло. Разбира се, такава апаратура е страхотна и лесно открива болестите, с които се сблъскват хората в съвремието, за съжаление не всички

Това оборудване обаче не е единственото, което може да открие дали сте болни и коя част от тялото ви е засегната от дадено заболяване.

Вижте още: Лекар: 6 добавки, които никога не трябва да приемате, ако сте над 60 години

Има много примери, в които домашни любимци, предимно кучета, усещат, че нещо се случва в тялото на стопаните им. Примерите включват кучета, които са ги облизвали, подушвали и дори са се опитвали да ги хапят, дъвчат петната по кожата на своите собственици. Тези "петна" по-късно са диагностицирани като злокачествен меланом (рак на кожата).

Животните като мишки, мравки и кучета многократно са доказвали способността си да откриват болести при хора, но също и от биологични проби по време на експерименти. Доказано е, че те могат да открият повече заболявания, от инфекции на пикочните пътища и стомашно-чревни инфекции до covid-19.

Много болести, които животните могат да надушат, всъщност могат да бъдат животозастрашаващи, така че ранното откриване често е ключът към излекуването, ако не и спасяването на живота на пациента.

Животните, които срещаме почти всеки ден и които могат да ни помогнат в ранното откриване на някои заболявания са кучетата и пчелите. Освен тях има и плъхове.

Кучета

Кучетата са обучени да бъдат терапевтични домашни любимци с причина. Те могат да открият много заболявания, като някои от тях са болестта на Паркинсон, маларията, но също и заболявания, свързани с пикочните пътища. Специално обучените кучета лесно разпознават началото на епилептичен припадък при стопаните си, както и ниска кръвна захар при диабетици.

Основното сетиво, което позволява на кучетата да бъдат живи детектори на болести, всъщност е тяхното обоняние, за което се смята, че е повече от 10 000 пъти по-силно от човешкото. Интересно е да се отбележи, че техните сетива са толкова развити, че могат да използват една ноздра наведнъж, докато изследват нови миризми.

Пчели

Ако ги нямаше пчелите, нямаше да има и хора. Освен че се смятат за едни от най-важните в екосистемата, тези малки насекоми също могат да разпознават признаци на заболявания като туберкулоза, белодробни заболявания и covid-19.

Те са много чувствителни към миризми с ниска концентрация, поради което са в състояние да открият химически промени в човешкото тяло.

Изследователите дори са успели да обучат пчелите да реагират на наличието на определени миризми, като изплезват езика си. Когато направиха това, получиха захар, която пчелите видяха като награда.

При правилно и последователно обучение пчелите винаги са реагирали по този начин на определени миризми.

Вижте още: Лекар: 5 неподозирани признака, че тялото ви страда от дефицит на витамин B12

Плъхове

Говорим за животни, които с право се смятат за едни от най-издръжливите и адаптивни в животинския свят. Африканският гигантски торбест плъх е обучен да открива миризмата на експлозивни противопехотни мини в Мозамбик.

Тези плъхове също се оказаха ценни партньори в медицинските изследвания и играят важна роля в откриването на туберкулозата.

Те използват уменията си за душене, за да открият отличителния химичен подпис на туберкулозата в пробите. Плъховете имат невероятен процент на успех – правилно откриват положителни случаи на туберкулоза в 81 процента от случаите.

Как животните откриват болести при хората?

Това е свързано със способността на много животни да откриват фини промени в профила на химическата миризма на човек. Много видове, включително кучета, плъхове и пчели, могат да открият много фини промени в веществата, наречени летливи органични съединения (ЛОС). Тялото ги освобождава в много ниски нива, дори когато е здраво.

Всъщност издишаният човешки дъх съдържа приблизително 3500 различни летливи органични съединения. Съставът и концентрацията на тези съединения, освободени от тялото, се променят в зависимост от здравословното състояние на човека и ще бъдат различни, ако тялото се бори с инфекция или ако лицето има друг здравословен проблем.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес