Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три доказани стъпки, с които да си издействате увеличение на работната заплата

21 юни 2023, 16:33 часа

Преговорите за заплатата могат да бъдат обезсърчаващо начинание, но е важно да запомните, че имате властта да постигнете увеличение на парите, които получавате като компенсация за труда си.

Според проучване 68% от служителите съобщават, че не са договорили заплатата си, когато са получили настоящото си предложение за работа. Това означава, че са пропуснали възможността да поискат желаната заплата при своето назначение. Дори и да сте сред тях, помнете, че не е късно да увеличите заплатата си сега. В тази статия ще обсъдим три съвета, които ще ви помогнат да го направите. 

Запознайте се с тавана за заплатите за вашата длъжност

Преди да започнете да преговаряте за заплатата си, важно е да знаете стойността си на пазара на труда. Проучете индустриалните стандарти и заплати за вашата позиция и вземете под внимание вашия опит, образование и умения. Уебсайтове и статистическите данни на НСИ могат да ви предоставят ценна информация относно диапазоните на заплатите за вашата длъжност. Имайте предвид, че настоящият ви работодател може да има своя собствена скала на заплащане и пакет от компенсации, така че е важно да имате реалистични очаквания за това, за което можете да преговаряте.

Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа

Демонстрирайте ясно каква добавена стойност давате на организацията

Когато преговаряте за заплатата си, от решаващо значение е да демонстрирате стойността си на вашия работодател. Подчертайте постиженията и приноса си към компанията и дайте конкретни примери за това как сте надхвърлили очакванията към себе си. Това може да включва надхвърляне на вашите цели за продажби, прилагане на мерки за спестяване на разходи или ръководене на успешен проект. Демонстрирането пред вашия работодател как сте добавили стойност към компанията може да направи убедителен аргумент защо заслужавате увеличение на заплатата.

Изберете подходящо време за преговори

Времето е от решаващо значение, когато става въпрос за преговори за вашата заплата. Не искате да поискате повишение, когато компанията изпитва финансови затруднения или когато шефът ви преминава през лична криза. Вместо това изберете момент, когато вашият работодател е в положително настроение и когато компанията се представя добре. Можете също така да дадете диапазон от време на искането си за увеличение на заплатата, след като сте завършили значим проект или сте постигнали крайъгълен камък във вашата роля. Това може да демонстрира, че сте ангажирани с успеха на компанията и че сте допринесли за нейния растеж.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес