Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай е полезен за ума и добрия сън на възрастните хора

10 октомври 2024, 20:30 часа

Зеленият чай матча е спечелил значително внимание заради ползите си за здравето, особено сред възрастните хора. Едно от най-привлекателните предимства на чая матча е способността му да поддържа психическото благополучие и да подобрява качеството на съня - два критични аспекта на стареенето.

Чай Матча и психично здраве

Зеленият чай матча е богат на L-теанин - аминокиселина, която подпомага релаксацията, без да предизвиква сънливост. L-теанинът увеличава производството на алфа вълни в мозъка, които се свързват със спокойния и съсредоточен ум. Това може да бъде особено полезно за възрастните хора, които могат да се борят с тревожност, когнитивен упадък или дори лека депресия. Успокояващият ефект на L-теанина може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на настроението и подобряване на цялостната когнитивна функция.

Още: Кой чай е най-здравословен: пийте по 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Освен това чаят матча съдържа умерено количество кофеин, но за разлика от кофеина в кафето или други чайове, наличието на L-теанин балансира ефекта, осигурявайки устойчива енергия и фокус, без да предизвиква треперене. Тази синергия между кофеина и L-теанина подобрява вниманието, паметта и ученето при възрастните хора, като им помага да запазят умствената си острота. Редовната консумация на матча може също така да забави свързания с възрастта когнитивен упадък, което е от решаващо значение за поддържане на здравето на мозъка в по-късните години.

Чай Матча за по-добър сън

Добрият сън става все по-неуловим с възрастта, тъй като по-възрастните хора често изпитват безсъние, фрагментиран сън или трудности при заспиване. Успокояващите свойства на чая матча могат да помогнат за справяне с тези проблеми. Въпреки че съдържа кофеин, количеството му е по-малко в сравнение с кафето или черния чай, а L-теанинът помага за смекчаване на стимулиращите ефекти, като насърчава релаксацията и по-доброто качество на съня.

L-теанинът също така спомага за увеличаване на производството на GABA (гама-аминомаслена киселина) - невротрансмитер, който играе ключова роля в регулирането на съня. Като повишава нивата на ГАМК, матча може да улесни заспиването и задържането на съня при възрастните хора. Релаксацията, предизвикана от матча, намалява стреса и тревожността, които са чести причинители на нарушения на съня при възрастните хора.

Още: Кой ТРЯБВА да пие чай от невен - отговор от лекар

Антиоксидантна сила за цялостно здраве

Чаят матча също така е пълен с антиоксиданти, особено с катехини като EGCG (епигалокатехин галат). Тези съединения спомагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, които са свързани с различни заболявания, свързани с възрастта, включително влошаване на когнитивните способности и нарушения на съня. Противовъзпалителните свойства на матча могат да подпомогнат цялостното здраве на възрастните хора, като подобрят както физическото, така и психическото им състояние.

Топ 4 здравословни напитки за октомври

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес