Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това вещество значително облекчава махмурлука

19 октомври 2024, 12:00 часа

Главоболие, гадене, стомашни болки и клетва: „Няма да пия повече“. Махмурлукът е един житейски урок, който никога не научаваме. Малко хора наистина спазват обещанието си и спират да пият. Следователно, тежката сутрин с махмурлук има тенденция да се връща.

Така учените от Южна Корея, знаейки слабата човешка природа, решиха да посветят своите изследвания не на вредата от алкохола, а на търсенето на средства, които ще отслабят вредното му въздействие.

Един от начините за облекчаване на махмурлука е бързото и ефективно отстраняване на ацеталдехида от тялото.

Още: Има ли връзка между махмурлука и възрастта?

Когато пием алкохол, приблизително 90% от алкохола се обработва от черния дроб. Ензимът алкохол дехидрогеназа (ADH) окислява етиловия алкохол до ацеталдехид, токсин, който е отговорен за синдрома на махмурлука.

Друг ензим, алдехид дехидрогеназа (ALDH), превръща ацеталдехида в ацетат, който след това се екскретира в урината и чрез дишане като въглероден диоксид. Въпреки това, поради прекомерната консумация на алкохол, ацеталдехидът се натрупва и няма време да се преработи в ацетат, което води до симптоми на махмурлук.

Изследователите решили да проверят дали веществото глутатион помага за премахване на алкохолните токсини.

В корейската народна медицина махмурлукът се облекчава от древни времена чрез ядене на минтай, който е богат на глутатион.

Още: Яжте ги вечер след парти, за да избегнете махмурлука сутрин

Това вещество съдържа три аминокиселини: глутамат, цистеин и глицин.

Глутатионът е мощен антиоксидант, който играе критична роля в детоксикацията. И по-ранни проучвания показаха, че той е в състояние да абсорбира ацеталдехид.

 

Храни, богати на глутатион

Още: Какво е най-добре да ядем при махмурлук

·         риба (митай, сьомга и треска);

·         пуешко месо;

·         кръстоцветни зеленчуци (брюкселско зеле, броколи, карфиол, ряпа, зеле, зеле и китайско зеле);

·         лук и чесън;

·         аспержи;

·         картофи;

·         пипер;

·         бял трън;

·         кимион;

·         авокадо.

 

Те решиха да тестват нов лек за махмурлук върху хора. 40 доброволци били разделени на две групи. На някои са дадени капсули, съдържащи 50 mg глутатион, на други е дадено плацебо. Участниците приемали капсули два часа след стандартното хранене, след което пиели 40 процента уиски (доза - 0,78 г етилов алкохол на 1 кг телесно тегло) и не забравяли да похапнат.

Веднага след консумация на алкохол са взети кръвни проби за проследяване на концентрацията на алкохол и ацеталдехид в кръвта. След това е взета кръв за изследване още няколко пъти в продължение на 15 часа. Освен това, 12 часа след пиене, на участниците са измерени кръвното налягане, сърдечната честота, нивата на глюкоза, билирубин и други биохимични маркери.

Няма значителни разлики в тези параметри между групите, което показва безопасността на лечението с глутатиони няма странични ефекти сред участниците.

Що се отнася до синдрома на махмурлук, проучването показа, че нивото на алкохол в кръвта при доброволци, приемащи глутатион, е по-ниско, но не много. Но концентрацията на ацеталдехид е значително по-ниска. Освен това, ефектът се появява веднага след употребата на алкохол.

Това показва, че глутатионът ефективно намалява нивото на ацеталдехида – основната причина за махмурлука.

Вярно, самите участници не усетиха голяма разлика. Но учените смятат, че „субективният характер на тези проучвания може да е повлиял на резултатите“.

Участниците съобщават, че изпитват по-малко жажда и умора, но тези ефекти не са значими в по-голямата група участници, признават авторите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес