Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са частите от тялото, които стареят първи

23 август 2024, 06:00 часа

Някои части от тялото стареят първи, докато на други им отнема малко повече време, за да покажат признаците на стареене.

Някои части на тялото започват да показват видими признаци на стареене първи, докато други части показват тези признаци малко по-късно.

Вижте още: Сменяме не само крема: Как да преминем от лятна грижа за кожата към есенна?

По-долу е даден списък на частите на тялото, които стареят първи:

1. Ръце

Ако сте жена, най-забележимите признаци на стареене ще се появят по ръцете ви. Според дерматологични изследвания загубата на еластичност и обем на кожата отстрани на ръцете може да бъде причинена от хормонални промени. В резултат на тези промени кожата започва да изглежда отпусната и вените могат да станат много изпъкнали. Освен това тези признаци на стареене са по-забележими, тъй като ръцете рядко се покриват, което означава, че могат да се образуват петна поради продължително излагане на слънце.

Нещо, което можете да направите, за да сведете до минимум въздействието на слънчевата светлина върху кожата си, е да носите ръкавици или да използвате слънцезащитни продукти върху ръцете си. Грижата за ръцете ви, постоянното им овлажняване и предпазването им от излагане на слънце ще ги направи да изглеждат по-млади.

2. Чело

Бръчките са първите, които се забелязват на челото, поради което то може да издаде възрастта ви. Тези бръчки се създават, когато изразявате емоции и оставяте следи, които показват признаци на стареене. За да сведете до минимум ефекта от бръчките върху лицето си, трябва да използвате продукти, които съдържат ретинол, защото той увеличава колагена и намалява бръчките и премахва мъртвата кожа. В резултат на това кожата на лицето ви винаги ще изглежда по-мека и блестяща, прикривайки признаците на стареене.

3. Очи

Кожата около очите е относително тънка и образува бръчки, когато присвивате очи. Лесно се уврежда, а всичко заедно води до преждевременни признаци на стареене в областта. За да забавите стареенето на кожата в тази област, нанасяйте редовно крем със защитен фактор, носете слънчеви очила, които блокират действието на ултравиолетовите лъчи, а това ще се отрази и на това, че ще присвивате по-малко.

Вижте още: Защо понякога кожата ни настръхва?

4. Шия

Може да сте се съсредоточили само върху предотвратяването на бръчки по лицето и да сте забравили за шията, което е голяма грешка. А именно, първите признаци на стареене ще се появят и на шията. Въпреки че можете да предотвратите увреждане на кожата, като редовно нанасяте слънцезащитни продукти, това няма да помогне за премахване на всички признаци на стареене. С напредване на възрастта ще има все по-голям излишък от кожа в областта на брадичката и в основата на шията, тъй като тя ще загуби еластичност и обем. Можете да разрешите този проблем с процедури от дерматолог, който ще ви препоръча инжекции с ботокс, кремове, съдържащи ретинол и други естетични процедури.

5. Уста

След бръчките по челото и шията, възрастта ви ще си личи първо около устата. С остаряването на кожата се появяват бръчки, които допълнително ще се подхранват от увреждане от слънцето или от факта, че пиете твърде много течност от сламка или бутилка.

6. Гърди

Ако носите деколте, признаците на стареене ще се появят сред първите в областта на деколтето, особено под въздействието на ултравиолетовото лъчение. На гърдите ще се появят петна или загуба на пигментация и ще забележите по-изпъкнали кръвоносни съдове. Ако искате да избегнете това, носете дрехи, които покриват зоната и редовно нанасяйте слънцезащитни продукти. Най-добре е да нанесете крема преди да се облечете, за да има време кожата да поеме всичко.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес