Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-умните породи кучета

25 септември 2024, 06:00 часа

Техният интелект им позволява бързо да усвояват нови команди, да решават проблеми и дори да предсказват поведението на стопаните си.

Кучетата отдавна са известни като верни и интелигентни спътници на човека, но някои породи се открояват със своята яснота и способност за учене.

Вижте още: 7 хипоалергенни породи кучета, които са идеални за отглеждане в апартамент

Тези домашни любимци са не само изключително умни, но и невероятно адаптивни, което ги прави идеални за различни задачи, от служебни кучета до домашни любимци.

По-долу разкриваме пет от най-интелигентните породи и техните впечатляващи способности.

1. Бордър коли

Бордър колито е на върха на списъка с най-умните кучета и нищо чудно. Бордър коли на име Чейзър придоби известност в началото на 2000 г. с това, че научи значението на над 1000 собствени съществителни. За разлика от това, според учения Стенли Коен обикновеното куче научава около 160 думи през живота си, а повечето интелигентни породи могат да научат около 250.

Бордър колито е описван като "изключително ярък работохолик", който е енергичен и най-щастлив, когато има работа. Бордър колите се нуждаят от много социализация и обучение за послушание през целия си живот, което може да помогне за психическа стимулация. Това са атлетични кучета.

Бордър колитата са склонни да бъдат шумни и да лаят много и без конструктивни начини да излеят енергията си, те може да се опитат да третират други домашни любимци или малки деца като свое стадо. Но стига да им се дават много упражнения и умствена стимулация, в края на деня те са готови да се установят и да се отпуснат със семейството си.

2. Пудел

Във всякакъв размер, от малка играчка до средно и голямо, пуделите са изненадващо умни.

За първи път отгледани в Германия като кучета за лов на патици, тези универсални кучета, ориентирани към представянето, жадуват за внимание и обичат да се показват . Това може да обясни защо те са също толкова спокойни при изпълнението на трикове, колкото биха били при лов на птици.

Пуделите също са отлични кучета-компаньони, особено по-малките разновидности. Но всички размери са отлични в изучаването на трикове и послушание, както и в редица кучешки спортове. Пуделите са ориентирани към хората и искат да угодят, но се нуждаят от много ежедневни упражнения и здравословни начини да изразят своята енергия и интелигентност .

3. Немска овчарка

Немските овчарки спадат към по-послушните породи

Това са изключително интелигентни и адаптивни кучета, които са толкова смели, колкото и умения за решаване на проблеми, което ги прави отлични в полицейската и военната работа.

Немските овчарки са лоялни и привързани, създават силни и защитни връзки със семействата си и могат да бъдат резервирани около непознати. Те са енергични, ентусиазирани и лесно могат да се отегчат. Подобно на бордър коли, те са най-щастливи, когато имат работа.

Немските овчарки се нуждаят от ранна социализация , постоянно обучение за послушание и чести упражнения и дейности, за да останат спокойни. Те могат да лаят на непознати или да ви предупреждават за възможна опасност, а също така могат да бъдат доста вокални, изразявайки се с сумтене и скимтене.

Вижте още: Тези 11 неща са много неприятни за кучето ви – не му ги причинявайте

4. Голдън ретривър

„Като цяло те са отлични семейни кучета, които са балансирани и гъвкави“, казва сертифициран консултант по кучешко поведение Кайла Фрет.

Тази универсална порода се справя отлично в лов, търсене и спасяване, което ги прави отлични служебни кучета за слепи и хора с увреждания. Ретривърите са интелигентни и лесни за дресиране, но и разумни по начин, който ги прави по-стабилни и надеждни от по-умните породи.

Но въпреки цялата си сериозност, когато са наети, те са и обичащи забавлението кучета, които обичат да играят. Те имат енергия и издръжливост, които ги правят идеални да ви правят компания по време на дълги разходки или бягания.

5. Доберман

Доберманите могат да изглеждат плашещи, но това е само защото това често е тяхна работа. Под това яростно поведение се крие сладка, обичаща забавление душа, която е нетърпелива да угажда. Доберманите бързо усвояват знания.

Отгледани като кучета за лична защита, доберманите не обичат да се отдалечават от хората си. Те са универсална порода, която се справя добре в полицейска и военна работа и търсене и спасяване, както и като добри служебни и терапевтични кучета.

Като естествени пазители, те предупреждават с лай, особено за непознати и заплахи. Те са друга високоенергийна порода, която се нуждае от много упражнения и ангажираност, както и от социализация и обучение за послушание, за да бъдат щастливи и добре приспособени. При липсата на тези неща те могат да станат шефове на своите хора, разрушителни и трудни за управление кучета.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес