Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 3 страни по консумация на кафе в света

25 юли 2024, 13:36 часа

Има различни причини кафето да бъде любима напитка на милиони хора по света, но безспорно тонизиращият му ефект е сред основните. Като се прибави приятният аромат, завладяващият вкус, както и социалният аспект на консумацията, може да се досетим на какво дължи популярността си.

Всеки ден по света се пият над 3 милиарда чаши кафе, като 70% от хората предпочитат Арабика, а останалите – Робуста. Независимо от сорта кафе, за всеки фен на напитката е важен стимулиращият ефект, особено нужен за подобряване на концентрацията на работното място.

Според ICO – Международната организация за кафе, – потреблението на кафе се очаква да се увеличи. Водените от организацията статистики показват, че в отделните страни консумацията на кафе е много различна. Макар че в България 85% от населението пие кафе, страната ни е далеч от челните места.

Ето кои европейски страни влизат в топ 3 по годишна консумация на кафе на човек.

Финландия – шампион с 12,5 кг кафе

Години наред финландците са безспорен фаворит със своите над 12,5 кг изпито кафе на човек. Те го наричат „кави” и могат да го пият по всяко време. Още повече, че там ограниченията за консумация на алкохол са изключително строги. Затова напитка като кафето присъства задължително на всяка сватба, рожден ден, други празненства или обичайно събиране на хора.

Пристрастените към кафето финландци го предпочитат слабо изпечено и освен това не добавят нищо към него. В кафенетата често не е възможно да се види меню с нещо, различно от еспресо и лате.

По традиция начинът на приготвяне на кафето прилича на този при турското – с характерното подлагане на смес от вода и смляно кафе на слабо кипене.

Интересно е, че жителите на тази северна страна не са привърженици на безкофеиновото кафе и такова практически няма.

Дневният минимум изпити чаши кафе за повечето финландци е средно по 3. Най-често с него се сервират сладкиши, но в централната част на страната се предлага и с местно сирене. То обаче се нарязва на кубчета и се слага вътре в кафето. Накрая се изяжда с лъжицата.

Норвегия – 9,9 кг кафе

Както в повечето европейски страни, и в Норвегия кафето става популярно за първи път сред заможното население и аристокрацията през 18-и век. Днес то е любима напитка и норвежците го консумират в големи количества и на закуска, и по време на работния ден, и след вечеря.

Много обичат всяка fika – така наричат почивката за кафе. Сервират го със сладкиши и докато го пият, водят дълги разговори.

Туристите в Норвегия може да опитат karsk – специален коктейл, който се прави с кафе и водка. Но чистото кафе си остава най-предпочитано от норвежците и дори по време на походи в планината те не забравят термоса с ободряващата топла напитка.

Исландия – 9 кг кафе

И в островната Исландия се пие много кафе, подобно на другите скандинавски държави. Жителите ѝ изпиват средно по 4-5 чаши дневно, като предпочитат повече уютните бутикови кафенета пред гиганта Starbucks например.

Все пак най-добрите баристи правят изключителното си кафе в местни вериги в Рейкявик като Kaffitar и Kaffistija Islands, където предлагат абсолютно всичко: от еспресо до неблендирани спешълти кафета от определен регион. Най-доброто кафе, което може да опитате, е авторско лате и капучино.

С кофеиновите изкушения в Исландия се сервират често и „клейнур” – вид понички, а ако имате запазено място на културната вечер на Рейкявик, кметът ще ви почерпи с кафе и гофрета със сладко от равен.

Може би заради студения климат и дългите нощи първенството по консумация на кофеин държат северните страни от Стария континент. В челната тройка дори не влиза родината на еспресото – Италия, славеща се като държавата с най-хубавото кафе, но остава фактът, че ободряващата напитка е важна част от ежедневието на милиони европейци.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес