Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на поверията за Новата година, които ви пречат да печелите повече

26 декември 2022, 19:33 часа
Реклама

Семейството и околната среда влияят върху това как човек се отнася към парите: ние приемаме вярванията и опита на любимите хора. Но не винаги тези вярвания са полезни и допринасят за просперитета. Ето някои от тях.

Богатите хора са алчни

Някои богати хора са наистина пестеливи, но не всички. И ако смятате всички богати хора за лоши, едва ли ще се опитате да увеличите доходите или спестяванията си.

Парите развращават хората

Най-често това е подсъзнателна нагласа, която се подхранва от социалните мрежи и медиите. Човек с такова убеждение може да се чувства виновен, ако има пари, и да се стреми да се отърве от тях.

Кое е най-подходящото облекло за ударен старт на Новата година?

Добрият човек не трябва да се интересува от парите

Хората, които помагат на другите, наистина мислят последно за парите. Резултатът е финансови затруднения. Но стабилното финансово състояние не прави човека лош, а отваря нови възможности - включително за помощ.

Хората стават богати само ако използват други хора

Това убеждение обикновено възниква в ранна детска възраст, например, когато детето чуе родителите да говорят за несправедлив шеф. Но някои хора правят състояние сами и без манипулация. Важно е да разберете това, в противен случай човек може да избегне всякакви финансови проблеми.

Какъв цвят е символът на 2023 г.?

Поемане на ненужни рискове

Опитът да повишите самочувствието си с пари може да накара човек да поеме ненужни рискове. Например хазарт за бързо забогатяване.

Не купувам нищо, което вече е използвано

Купуването само на нови неща не винаги е рационално. Особено когато става дума за скъпи покупки – като къща, кола.

Да подобрите статуса си в очите на другите.

Често тази мисъл е продиктувана от желанието да подобрят статуса си в очите на другите. Явното потребление води до покупки и заеми, без които хората биха могли. Ярък пример е годишната смяна на смартфона.

Запомнящи се пожелания за Новата 2023 година

Колкото повече пари, толкова по-щастлив е човекът

Най-разпространеното вярване за парите в западните страни. Но учените все още не са открили достатъчно убедителни доказателства, че високият доход прави хората по-щастливи.

Увеличението на заплатата може да не донесе очакваната радост и човек ще започне да купува все повече и повече с надеждата да се почувства по-добре.

Всичко в живота ми би било по-добре, ако имах повече пари.

Това вярване е свързано и с вярването, че парите могат да купят щастие. Но преследването на богатство и статус може да доведе до нови проблеми - например да се превърне в натрапчиво натрупване или неконтролирано пазаруване.

Повече за психологията на парите

Това е в нашия мозъчен поток. Психологията и неврологията определят финансовото поведение на човека.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес