Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на българските мезета, задължителна на зимната трапеза

19 декември 2023, 08:15 часа

Мразовити зимни вечери, светли празници с отрупани трапези и топли срещи с любимите хора, чаша вино, споделено с приятели под танцуващите навън снежинки – всички тези специални моменти се нуждаят от специална компания – мезенце.  А защо да не е нещо вкусно, българско и съхранило традициите и корените ни, щом е декември и сме заедно за най-семейните празници? Пропуснете засуканите мезета с трудни за произнасяне имена, които сме „откраднали“ от европейската и световната кухня и се насладете на българските мезета, наследени от дедите ни, които са приготвяли за празници за многолюдната челяд, седнала на земята около старата софра.

Българските мезета за зимната трапеза – топ 10 вкусотии, които да поднесете за делник и празник

1. Сланина

Още: Бабини рецепти: Неустоимо вкусни есенно-зимни мезета за раздумка на по чашка с приятели

Стотици са българските разкази, в които героят изважда от торбичката си лук и сланина, за да „подслади“ комата си. Позната като храна от незапомнени времена до днес, приготвяна както в домашни условия, така и продаваща се в търговската мрежа, сланината е едно от най-популярните сред българските мезета, които да поднесете през зимата. Макар да има лоша слава на храна, от която се пълнее и се вдига холестеролът, консумирана умерено – като мезе, а не като ястие за наяждане, сланината всъщност се оказва полезна, така че не я избягвайте особено ако е домашна. Щедър източник е на протеини, както и на витамини от група В, минералите селен, цинк и фосфор и е незаменима за мозъчната функция и за паметта.

Сервирайте като мезе за червеното вино в студените вечери, като не пропускате да подправите с любими български подправки или да я приготвите с праз, за да увеличите не само ползите от консумацията ѝ, но и вкусовите ѝ качества.

2. Филе Елена

Това вкусно мезе всъщност се приготвя от свинско месо, не от еленско, а името му произхожда от града, в който е традиционно приготвяно и от който произхожда – град Елена. Мезето е сушено, несравнимо вкусно, чисто и приятно за сетивата, така че смело може да го предложите и на най-изисканите си гости за разлика от сланината.

Още: Какво мезе върви най-добре с просеко?

3. Сарми

Докато летните сарми са свежи, постни и приготвени основно с лозови листа, сармите за зимните вечери край камината са предимно зелеви и с кайма. Сармите са неразривно свързани с традициите ни, те са основно обредно ястие за Бъдни вечер, но приготвени постни, както и мезе на дългите и безкрайни зимни празници през декември и януари, ако са приготвени с по-малки размери – като хапки, каквито са прочутите асеновградски сармички.

4. Туршия

Туршията е полезна ферментирала вкусотия, която често поднасяме като мезе през студените зимни дни и празнични вечери. Тя безспорно е сред типично българските мезета, които приготвят домакините на село в бидони в мазето, а в градска среда – в буркани, лесни и удобни за съхранение. Туршията е богата на витамини и минерали, на полезни за здравето на стомашно-чревния тракт полезни бактерии и е сред най-любимите български мезета за спиртното питие и в делник, и в празник през зимата.

Още: Бирено мезе с яйца и сирене за 5 минути

5. Катък

Катъкът, наричан още крукмач, е млечен продукт със солено-кисел вкус, който макар да е с турски произход е станал част от местната кухня и мезето от катък, печени чушки и чесън е сред най-обичаните и най-популярните сред българските мезета в южните части на страната. Днес се приготвя от кисело мляко и сирене и се споменава най-често като мезе, подходящо за ракията.

6. Шопска салата

Популярната салата, която може днес както да приготвите в дома си, така и да поръчате в почти всяко място за обществено хранене, е с изцяло български корени и не е привнесена от други страни и кухни. Тя е българска салата, създадена като продукт на българското държавно обединение „Балкантурист“ в средата на 50-те години на XX век, която и до днес държи едно от челните места по консумация сред най-популярните български мезета.

Още: Топ 10 на най-добрите мезета за бира

7. Бобена салата

Друга популярна салата от българската кухня е бобената салата, която е типично българска особено ако е приготвена като към сварения боб, подправен с  кромид лук, моркови и чубрица, е добавена лютеница. Бобената салата може да се консумира и като гарнитура към основно ястие освен като мезе за зимната трапеза.

8. Кьопоолу

Погрешно се счита, че то е предимно лятна разядка. Възможността да си закупите и в средата на най-лютата зима нужните зеленчуци и да ги изпечете или да използвате консервирани такива, ако не откриете пресни, превръща кьопоолуто в популярно зимно мезе, съхранило вкуса на българското, на опушените зеленчуци и родния чесън.

Още: Икономично филе Елена, което всеки сам може да си приготви у дома

9. Кисело зеле

Подобно на туршията, ферментиралото зеле е любимо мезе за зимата. Поръсено с червен пипер и подправено с олио, то се превръща в  незаменим спътник за виното и е едно от най-популярните и обичани сред българските мезета. То има и друго ценно предимство освен вкуса и ползите си за здравето – приготвя се бързо и лесно – изваждате зелето, подправяте и поднасяте на зимната трапеза.

10. Суджук

Сурово-сушен месен продукт, традиционен за българската национална кухня, суджукът е сред деликатесите, които са любимо мезе и за вино, и за ракия. Особено когато е домашно приготвен по стара българска рецепта.

Огладняхте ли? Мезето е по ваш избор. Наздраве!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес