Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точните съвети: Трябва ли яйцата да се пържат в зехтин

21 август 2024, 17:34 часа

Яйцата са един от най-здравословните начини да започнете деня. Въпреки ползите за здравето, които предлагат, тяхната полезност зависи от мазнината, използвана за приготвянето им. Най-често използваните мазнини за пържене на яйца са: растително масло и краве масло.

Още: Бърза вечеря: Модерен прочит на класиката пиле със спанак

Напоследък осъзнаването на ролята на мазнините за човешкото здраве увеличи употребата на зехтин в различни ястия, включително за пържените яйца.

Експертите твърдят, че използването на зехтин при пърженето на яйца гарантира запазването на някои от най-необходимите антиоксиданти.

Освен това зехтинът гарантира, че белтъкът на яйцето е крехък, а жълтъкът е мек.

Зехтин за пържене на яйца

Предишни проучвания сочат, че използването на растително масло за пържене е вредно за здравето. Това се случва, тъй като по време на пържене то отделя токсични вещества.

Въпреки че зехтинът е класифициран като растително масло, проучванията потвърждават, че при нагряването на тази мононенаситена мазнина се образуват по-малко токсични вещества.

Тъй като точката на горене на зехтина е ниска, той се загрява много бързо и се получава идеално изпържено яйце.

Някои хора не харесват яйцата, пържени в зехтин, тъй като ароматът му се абсорбира от яйцето. Но зехтинът, когато е пържен, не се отличава с прекалено силен аромат.

Как се пържи яйце в зехтин

Сложете тигана на котлона и добавете една-две супени лъжици зехтин екстра върджин. Загрейте на средна температура за една минута. Внимавайте да не загреете прекалено силно.

Още: По-пухкав и по-здравословен: Омлет с нов прочит

Счупете яйцата, внимателно ги пуснете в тигана и ги оставете да се изпържат. Поръсете с малко сол и с помощта на малка лъжичка полейте с малко олио от дъното на тигана. Това трябва да се прави, докато белтъкът набъбне, стане хрупкав в ъглите, а жълтъкът е течен. Целият този процес отнема 2 минути.

Можете да комбинирате пържените яйца с подходящи зеленчуци или да ги сложите върху кисело мляко.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес