Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Типични грешки в градината, които всеки втори градинар допуска през есента

01 октомври 2024, 07:00 часа

Бързаме да премахнем всичко, да засадим, да покрием и подстрижем, преди да падне сланата, но често не осъзнаваме, че нашите действия развалят красивия вид на градината и понякога причиняват вреда на растенията. Ето кои са грешките, които не бива да допускате, ако искате да се погрижите за градината си по най-добрия начин.

Режете всичко

В началото на октомври много градинари отрязват всички тревисти трайни насаждения в цветните си лехи и бързо ги поставят в купчината компост, така че есенната градина да изглежда спретната и добре поддържана. Това се прави много често, стремейки се към идеален ред в цветните лехи. Но наистина ли е необходимо да отрежете всичко? В много случаи това е безсмислено, а за някои растения дори е вредно.

Още: Какво задължително се сади през октомври

·         След първата слана листата странно променят цвета си и се превръщат в допълнителен ефектен акцент в есенните цветни лехи.

·         Растителността, останала в цветните лехи, играе ролята на допълнителен защитен слой в студеното време

·         Многогодишните растения осигуряват зимно покритие за полезните насекоми.

·         И има видове трайни насаждения, които реагират негативно на зимната резитба и изпитват допълнителен стрес.

Още: Лунен календар за градинари: Какво трябва да се прави в градината от 30 септември до 6 октомври

 

Прекопавате всичко

Няма смисъл да се изкопават праните лехи и кръговете на ствола на дърветата. Вместо това заменете тежката (и неблагодарна) работа с леко окопаване. Минималната намеса в почвата през есента има добър ефект върху задържането на вода в района и съдържанието на полезни микроорганизми.

·         Когато копаем дълбоко в земята, обръщаме слоя и разменяме слоя почва, който е обитаван от микроби, гъбички и земни червеи. Всеки вид микроорганизъм се намира в неблагоприятна среда и ще отнеме време за възстановяване на микрофлората.

Още: 3 лесни начина да изчистите ръцете си след работа в зеленчукова градина

·         Много храсти и многогодишни цветя имат корени в повърхностните слоеве на почвата, на дълбочина 30–40 см, те могат просто да се повредят и няма да имат време да се възстановят преди замръзване.

·         И дори когато изкопаваме почвата през есента, ние, без да искаме, помагаме на плевелите да растат.

 

Засаждате храстите в отделни дупки

През есента градинарите често се занимават с презасаждане на трайни насаждения, а любимата техника за мнозина, която вече е станала традиционна, е да изкопаят отделна дупка в тревата и да засадят растенията в празните пространства. Но през годините много градинари са се убедили от собствен опит, че това не е необходимо, защото в крайна сметка усложнява грижата за градината. Растенията често се вкореняват лошо, растат бавно и дълго време и става изключително неудобно да се третира всеки храст и зоната около него отделно.

Не правете тази грешка и се опитайте да създадете еднакви места за садане, като комбинирате декоративни растения в композиции.

 

Забравяте за плана за засаждане и изхвърляте пакетите със семена

Всички знаем за важността на редуването на културите, но много често при отглеждането на зеленчуци забравяме за плановете за засаждане. Всяка година в този случай възниква един и същ проблем: какво сме засадили в това или онова легло и какво да засадим през следващата година. Съветваме ви да запишете всичко това и да планирате лехите си през есента.

Най-бързият начин да запомните всичко е да правите общи снимки на градината си няколко пъти на сезон. Можете да ги запазите в отделна папка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес