Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези продукти са най-големите провокатори на стомашни киселини

22 февруари 2022, 16:50 часа

Много хора страдат от стомашни неразположения и по-конкретно от киселини. Усещането за парене в гърлото и хранопровода е истински ужас. Според медиците виновни за този дискомфорт са храните, които консумирате.
Ето кои са най - големите провокатори на стомашни киселини, които да избягвате ако имате този проблем.

Цитруси

Когато консумирате цитрусови плодове, те повишават концентрацията на киселина в стомаха. Именно така се променя и стомашния сок.

Домати

Доматите нямат толкова високо съдържание на киселини, колкото да кажем лимона, но все пак съдържат органични киселини, за да стимулират храносмилането и усвояването от организма. Така те предизвикват появата на стомашни киселини. Ако имате чувствителен стомах бъдете внимателни с консумацията на по - кисели плодове и зеленчуци като цяло.

Шоколад и кофеин

Кофеинът предизвиква отпускането на мускуликте на хранопровода и по този начин стомашният сок се връща нагоре и води до появата на киселини.

Бобовите култури

Бобовите култури предизвикват образуване на газове в храносмилателната система. Отделянето на CO2 става причина за образуването на стомашни киселини.

Бульон от месо

Месния бульон, особено мазният прави средата на стомаха по - кисела. Именно затова е причина за стомашен дискомфорт.

Млечни продукти

Когато имате киселини и изпиете чаша мляко ще почувствате облекчение. Скоро след това обаче проблема ще се върне с пълна сила. Това е така, защото след усвояването на млечния протеин, стомаха започва да произвежда повече солна киселина, което влошава и проблема.

Пържена храна

Пърженото е тежка храна, която се задържа дълго в храносмилателната система. За обработката на пържените храни се изискват повече стомашни сокове, които всъщност предизвикват киселините.

Газирани напитки

Всички газирани напитки в това число и бирата съдържат CO2, който издува стомаха и червата, и така притиска стените им. В резултат на това започват да се секретират повече стомашни сокове. Така се получават и стомашните киселини.

Люто

Пикантните храни дразнят лигавиците на стомаха и хранопровода, поради което започва обилно образуване на стомашен сок. Както казахме вече в следствие от това вие получавате така неприятните киселини. В случай, че страдате от чувствителен стомах бъдете внимателни с консумацията на лютиви храни.

Сладко и тестени продукти

Сладкишите и печивата като цяло водят до повече ферментация в червата. В резултат на това се образуват газове, провокиращи стомашни киселини.

Алкохол

Алкохолът на първо място дразни лигавиците на стомаха и предизвиква отделянето на стомашни сокове. Другата вреда, която нанася е, че отпуска мускулатурата на стомаха и хранопровода. Това позволява връщането на стомашните сокове обратно по хранопровода и съответно до получаването на киселини.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес