Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази съставка предпазва нарязан банан от покафеняване

03 юни 2024, 11:39 часа

Ако някога сте виждали бананов крем пай в пекарна и сте се чудили как са успели да украсят горната част с нарязани банани, без те да покафенеят, оказва се, че има няколко трика, които могат да помогнат. Разбира се, лесният начин е просто да заровите бананите под дебел слой бита сметана, тъй като битата сметана може да скрие множество недостатъци по възможно най-вкусния начин. Но ако искате отгоре да се виждат резени свежи и жълти банани, то по-добре пробвайте с този трик.

Потопете резените банан в плодов сок

Защо плодов сок? Киселината в сока помага нарязаните банани да не освобождават ензимите, които ги карат да потъмняват. Портокалов, ананасов и лимонов сок често се препоръчват за тази цел, тъй като всички те са с доста високо съдържание на киселина. Дори лимонадата може да предпази плодовете от покафеняване, но недостатъкът на всяка от тези опции е, че те могат да придадат малко тръпчив вкус.

Още: Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна?

За щастие има алтернатива: ябълковият сок! Той също може да се използва и за предотвратяване на покафеняването на бананите и има сладък вкус.

Потопете бананите в мед

Докато много професионалисти препоръчват използването на плодов сок, за да запазите бананите светли поради гореспоменатата им киселина, има друга съставка, която изглежда върши работа и може дори да не сте наясно, че е киселинна. Медът има ниво на рН от 3,2 до 4,5, което го поставя доста близо до ябълковия сок по отношение на киселинния спектър.

Още: 4 хитрини, с които ще режете лук, като шеф готвач

Медът също така съдържа пептидно съединение, което изглежда спира действието на ензима, който причинява покафеняване на бананите.

Ако ви харесва идеята да използвате мед вместо ябълков сок - просто разтворете 1 супена лъжица мед в ½ чаша вода. (няколко секунди в микровълновата ще помогнат за ускоряване на нещата.) След като водата ви с мед стане относително хомогенна, накиснете нарязаните банани в разтвора за 30 секунди.

Тестовете показват, че и ябълките, и бананите, потопени в тази вода, издържат на покафеняване между 8 и 24 часа, което е доста впечатляващо.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес