Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази напитка облекчава менструалните болки и лекува венците

08 юни 2024, 07:11 часа

Може да не харесате веднага тази конкретна напитка, но нейните полезни свойства си заслужава да бъдат опитани.

През последните години матча става все по-популярна. Вярно е, че някои хора харесват нейния тревист, необичаен вкус, докато други смятат, че матчата прилича на мръсна вода и престоял чай.

Има обаче основателни причини поне да опитате тази напитка. Оказа се, че съдържа вещества , които ще ви помогнат да спестите посещения при зъболекар. Матча също помага много на тези, които страдат от болки в корема и кръста по време на менструация.

Чаят от матча неслучайно се нарича японското чудо – кои са ползите му

Какво е матча?

Матча е прах, направен от млади чаени листа. Не се залива с вряща вода, а се разтваря във вода, като се разбива.

Унищожава бактериите

Авторите на проучване, публикувано в Microbiology Spectrum, установиха, че изплакването на устата с екстракт от матча може да унищожи бактериите, които причиняват заболяване на венците, загуба на зъби и други здравословни проблеми.

Говорим за porphyromonas gingivalis. Бактерията колонизира повърхността на зъбите и джобовете на венците, което води до пародонтит.

Заболяването се свързва и с диабет, преждевременно раждане, сърдечно-съдови заболявания, ревматоиден артрит и рак.

Между другото, Японски учени през 2008 г установяват, че матча също помага да се отървете от лошия дъх. Освен това, действа дори по-добре от дъвка, мента, масло от магданоз и паста за зъби.

Кафе срещу матча: Кое има повече кофеин?

Облекчава спазмите

Китайски учени установиха ползите от матча за здравето на жените през 2019 г. Те открили, че храни и напитки с високо съдържание на катехини помагат за облекчаване на дискомфорта по време на менструация. В проучването е бил тестван зеленият чай, но матчата съдържа не по-малко катехини.

Факт е, че спазмите по време на менструация се появяват поради хормоноподобни съединения простагландини. Катехините позволяват да се потисне производството на това вещество.

Между другото, катехините също са много полезни за сърдечно-съдовата система: те повишават нивото на общия „добър“ холестерол.

Трябва ли да сменя кафето с матча?

Много хора използват матча като алтернатива на кафето, считайки последната напитка за много вредна. Въпреки това, както отбелязва диетологът Албина Комисарова, матча също съдържа същия кофеин, от който се страхуват радикалните привърженици на здравословния начин на живот, макар и в по-малки количества. Между другото, поради тази причина матча може да даде и тласък на енергия.

Ние помним, че здрав човек може да консумира 400 mg кофеин на ден и няма значение къде се съдържа. Така че пийте кафе, ако ви харесва.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес