Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сухота в устата: Причини и най-добрите решения

14 август 2024, 17:05 часа

Около 22% от хората по света страдат от сухота в устата и вие може да сте един от тях. В тази статия представяме някои естествени средства и някои съвети, които може да са ви полезни.

Още: Какво казва езикът ви за вашето здраве: Кога да потърсите лекар

Какво причинява сухота в устата

Ако имате сухота в устата, най-важното е да разберете причината, само тогава ще можете да я предотвратите.

Сред основните причини са дишането през устата и лекарствата, които приемате. Възможно е също да е причинено от заболявания като диабет, болест на Паркинсон, някои автоимунни заболявания, които атакуват слюнчените жлези, или при лечение на рак.

Причината може да са лекарства

Ако пиете много вода, но все още имате усещането за сухота в устата, причината може да е в лекарствата, които приемате. Това е често срещан страничен ефект от лекарства. В този случай е препоръчително да говорите с Вашия лекар, за да може той да промени Вашето лекарство.

Възможни решения

Консумирайте повече вода

Пиенето на вода с кубчета лед е ефективна стратегия, тъй като студената вода може да стимулира повече слюнка, отколкото топлата или водата със стайна температура. Като цяло увеличаването на приема на течности е най-бързият и лесен начин да поддържате устата си хидратирана.

Дъвчете дъвка без захар или бонбони

Дъвченето стимулира производството на слюнка, така че дъвката може да бъде добър вариант. Не забравяйте да изберете варианта без захар, за да избегнете риска от появата на кариеси, които захарта причинява.

Също така се уверете, че дъвката не съдържа алкохол, който може да влоши сухотата. А за по-добри резултати изберете ментова дъвка, тъй като ароматът й стимулира повече производство на слюнка. Същото важи и за бонбоните. За да постигнете максимален ефект, изберете бонбони с вкус на цитрус, канела или мента.

Погрижете се за денталната хигиена

Мийте зъбите си два пъти на ден за 2 минути и почиствайте зъбите си с конец поне веднъж на ден. Това правило ще ви помогне да поддържате зъбната си хигиена и също така ще предотврати сухота в устата. Уверете се, че пастата или водата за уста не съдържа алкохол, защото това може да влоши състоянието ви.

Ограничете сладките храни и някои напитки

Въпреки че няма храна, която може да подобри това състояние, разумен избор е да ограничите сладкишите. И тъй като сухотата в устата се дразни по-лесно, избягвайте всичко пикантно, солено, кисело, хрупкаво или трудно за дъвчене.

Докато напитките, които трябва да избягвате, са тези с кофеин, алкохол, всичко със захар, включително спортни напитки и газирани напитки.

Откажете пушенето

Проучване установява, че пушенето намалява нивата на производство на слюнка.

Дишайте през носа

За да намалите риска от сухота в устата, опитайте да дишате през носа, вместо през устата. Дишането през устата може да бъде много показателно за наличието на сънна апнея или възможен проблем с носа или синусите, като например изкривена преграда.

Още: Най-добрите храни през август: Как да ги изберете

За да разберете защо дишате през устата, препоръчително е да посетите оториноларинголог.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес