Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стерилизация на лютеница - ето как най-лесно да я направим

27 август 2024, 16:00 часа

В различните региони на България има различни рецепти за приготвяне на лютеница, като някои добавят моркови, картофи, патладжан, а подправките варират според вкуса на всяко семейство. Въпреки това, за да се наслаждаваме на тази вкусна домашна храна през цялата година, е важно да знаем как правилно да я съхраним. Стерилизацията е най-сигурният метод за дълготрайно съхранение на лютеницата. В тази статия ще ви покажем как лесно да стерилизирате лютеницата, за да запазите вкусовите ѝ качества и безопасността на продукта.

Подготовка на бурканите

Преди да пристъпим към самата стерилизация, важно е да подготвим съдовете, в които ще съхраняваме лютеницата. Бурканите трябва да бъдат старателно измити и напълно подсушени. Същото се отнася и за капачките – те трябва да са чисти и сухи. Използването на нови капачки е препоръчително, тъй като те осигуряват по-добро запечатване. Ако разполагате с винтови капачки, уверете се, че се затварят плътно и не се въртят.

Тези 3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА

Пълнене на бурканите

След като сте приготвили лютеницата по любимата ви рецепта, време е да я разпределите в бурканите. Оставете малко пространство от около 2-3 см от ръба на буркана, за да осигурите място за разширяване на съдържанието при варене. Затворете бурканите внимателно, като за тези с винтови капачки се уверете, че са добре затегнати. Ако използвате обикновени капачки, затворете ги с помощта на специална машинка за капачки, като можете да притиснете ръба на капачката с тъпата страна на ножа, за да прилегне по-добре.

Процес на стерилизация

Най-често срещаният метод за стерилизация на лютеницата включва варене на пълните буркани. Подредете ги в съд, на дъното на който сте поставили решетка или скара, за да избегнете директен контакт на бурканите с дъното на съда. Това предпазва бурканите от спукване по време на варенето.

лютеница

Залейте бурканите с топла или хладка вода, която да ги покрие с около 4-6 см над капачките. Ако лютеницата е все още гореща, използвайте топла вода, за да избегнете рязка температурна разлика, която може да доведе до спукване на бурканите.

Загрейте водата бавно и плавно, за да достигнете температурата на варене. Това е важно, защото при твърде бързо загряване съществува риск бурканите да се спукат. След като водата заври, варете бурканите около 10-15 минути, което е достатъчно за създаване на вакуум и пълна стерилизация.

Трикове, с които лютеницата ще стане бързо

Финални стъпки и съхранение

След като приключите с варенето, извадете бурканите от съда и ги поставете с капачките надолу върху чиста кърпа или хартия. Оставете ги да изстинат напълно. След като бурканите са изстинали, съхранявайте ги в хладно и тъмно помещение, като килер или мазе.

Стерилизацията на лютеницата е лесен и сигурен начин да запазите този традиционен вкус за дълги месеци напред. С подходяща подготовка и внимателно изпълнение, можете да сте сигурни, че всяка бурканче ще бъде свежо и вкусно дори през най-студените зимни дни. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес