Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спирулина: Тайният съюзник на женското здраве

22 юли 2024, 14:39 часа

Спомняме си времето, когато приготвянето на смути с плодове и зеленчуци беше аплодирано като здравословна и енергизираща закуска. Но в днешно време, приготвянето на смути понякога изглежда като състезание да добавим колкото се може повече полезни прахове и добавки – толкова, че е трудно да определим къде да спрем.

Въпреки това, една добавка, която винаги ще държим на рафта, е спирулина. Ето всичко, което трябва да знаете за този мощен растителен стимулант за здраве, плюс всички ползи от спирулина за жените.

Още: Скритите полезни свойства на дивите бадеми

Какво е спирулина?

„Спирулината е вид микроскопични синьо-зелени водорасли, които са пълни с протеини, витамини, минерали и антиоксиданти“, казва Меган Хилбърт, магистър на науките и сертифициран диетолог. „Тя се намира в топли, сладководни условия с алкални свойства, където други микроорганизми не могат да оцелеят.“ Като водорасли, спирулината се отглежда във вода, след което се събира и суши, за да се превърне в прах, който може да се консумира.

5 ползи от спирулина за жените

„Спирулината е пълноценна храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти, здравословни омега-3 мастни киселини, протеини и специални пигменти като хлорофил А и фикоцианин“, казва д-р Симран Малхотра в Бетесда, Мериленд. Ето пет ползи, които жените могат да получат от спирулина.

Спирулина намалява възпалението

„Спирулината е известна със своите антиоксидантни ефекти, които я правят мощна в борбата със свободните радикали, които могат да доведат до увреждане на ДНК,“ обяснява д-р Малхотра. „Антиоксидантите могат да намалят възпалението и да подобрят възстановяването на ДНК.“ Сред тях най-значим е фикоцианинът. „Това е мощен антиоксидант, който придава на спирулината нейния синьо-зелен цвят. Той помага за намаляване на оксидативния стрес и възпалението“, казва Хилбърт. Изследване в Saudi Journal of Biological Sciences установява, че фикоцианинът от спирулина увеличава антиоксидантната и имунната активност в организма. Резултатът: по-малко възпаление и увреждане на ДНК, което може да подпомогне здравословното стареене и да намали риска от развитие на хронични заболявания.

Спирулина понижава кръвната захар

„Биоактивните съединения, открити в спирулина, могат да бъдат полезни за диабет,“ отбелязва д-р Малхотра. Зачитаме заслугата на фикоцианина, който инхибира разграждането на вредните мазнини. Освен това, спирулината стимулира секрецията на инсулин и подобрява транспортирането на захар от кръвта към тъканите. А ефектът е значителен. Проучване установява, че спирулината значително намалява нивата на кръвната захар на гладно.

Спирулина понижава холестерола

„Противовъзпалителните свойства на спирулина я правят особено полезна за сърцето и намаляването на холестерола,“ казва д-р Малхотра. Действително, проучване установява, че добавянето на спирулина намалява нивата на общия холестерол, „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. И увеличава нивата на „добрия“ HDL холестерол.

Спирулина подпомага изграждането на мускули

Два хранителни елемента в спирулина, протеин и желязо, я правят отлична добавка към диетата, ако се опитвате да изградите мускули или да подобрите баланса, гъвкавостта и стабилността. „Спирулината съдържа 60-70% протеин по тегло [около 4 грама на супена лъжица], което помага за подпомагане на мускулния растеж и възстановяване,“ обяснява Хилбърт. „Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин и транспортирането на кислород в кръвта,“ добавя тя. Изследване установява, че тези ефекти от добавянето на спирулина оптимизират поемането на кислород и сърдечния ритъм по време на упражнения за подобряване на издръжливостта.

Спирулина подобрява симптомите на алергия

Антиоксидантите, открити в спирулина, могат също така да укрепят имунната система, особено при хора с алергии. Изследване установява, че консумацията на спирулина значително подобрява симптомите на алергия, включително назален секрет, кихане, задръстване и сърбеж в сравнение с плацебо.

Кой трябва да приема спирулина – и кой трябва да я избягва

Ако сте здрави и искате да добавите някои супер храни към диетата си, спирулина е чудесен вариант. Въпреки това, има някои хора, които трябва да избягват спирулина, казва д-р Малхотра. Те включват:

  • Хора с алергия към миди или морски дарове или с непоносимост към йод
  • Бременни или кърмещи жени
  • Хора с отслабена имунна система
  • Диабетици
  • Деца

„Както при всяка нова диета, промяна в начина на живот или добавка, препоръчвам да се консултирате с вашия лекар, за да се уверите, че няма противопоказания или потенциални взаимодействия с лекарствата, които приемате,“ добавя д-р Малхотра.

Как жените могат да се възползват от спирулина

Има много начини за консумация на спирулина, но прахообразната форма е най-популярна. „Тази форма може да се добавя към напитки като смутита, вода, чай или сокове,“ казва Хилбърт. „Някои хора обичат да добавят спирулина в сосове или гуакамоле. Други предпочитат да я добавят към салатен дресинг, за да придадат още по-голяма хранителна стойност.“ Можете също така да приемате спирулина в добавки или капсули, но прахът ви дава гъвкавостта да бъдете креативни в използването ѝ.

„Обичам да я добавям в смутитата си, купите със смутита и печивата,“ отбелязва д-р Малхотра. „Или когато искам да добавя естествен зелен или син цвят на нещо, което готвя, като песто паста. Тъй като е морско растение, трябва да имате предвид, че има леко рибен и земен вкус.“

Още: Най-доброто време за душ: Как да извлечете максимални ползи за организма си

Нашите експерти препоръчват да консумирате спирулина три или четири пъти седмично. „Това все още ще осигури много ползи за здравето, без да предизвиква опасения от прекомерна консумация,“ казва Хилбърт. Максималната препоръчителна доза за възрастни е 8 грама на ден, или приблизително 1 супена лъжица спирулина на прах.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес