Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скритите качества на лука: Ето какво не знаете за него

06 февруари 2024, 16:31 часа

Лукът е познат на всички поради широко му приложение в кулинарията, но освен за вкусно ястие, той се използва и в народната медицина.

Разнообразните хранителни и лечебни качества на лука са свързани с неговия химичен състав. В лука се съдържат етерични масла с дразнещо действие, захари, целулоза, калциеви и фосфорни соли, органични киселини, ензими, белтъчни вещества и др. Той съдържа до 33 мг % витамин С, до 60 мг % витамин В1, незначително количество витамин В2 и провитамин А.

Пресният лук възбужда апетита, усилва отделянето на стомашен и чревен сок, подобрява храносмилането. Той намалява съдържанието на холестерина в кръвта и забавя развитието на атеросклерозата.

Още: Как да се справим с главоболието: 5 рецепти от народната медицина

Интересно е да се отбележи, че глави от лук, заровени в пшеница или ръж, предотвратяват появата на вредители по зърното. Научното обяснение на този факт е, че в лука се съдържат вещества, които унищожават микроорганизмите и низшите гъби.

С фитонцидите на лука се лекува грипозна хрема, като 3-4 пъти дневно в ноздрите се поставят памучни тампончета, напоени със сок от лук, за 10—15 мин.

В съветската здравна литература се препоръчва следният интересен начин за употреба на сок от лук или чесън против хрема:

Две супени лъжици счукан лук или чесън се поставят на дъното на чиста чаша, която се поставя в по-голям съд с гореща вода. Чашата се покрива с фунийка, направена от по-дебела хартия, тесният край на която се доближава плътно до носа. Изпаренията от лука се вдишват с всяка ноздра в продължение на 10 мин. Тази процедура се повтаря 3-4 пъти дневно.

Още: Как лукът може да ви спаси при силна кашлица?

За укрепване на косата и за растежа й народната медицина препоръчва да се измива 1—2 пъти седмично с отвара от люспи на лук. С отвара от една шепа люспи от лук, варени в чаша вода около 10 мин., се лекува пърхот, а косата придобива сламено-златист оттенък.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес