Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се изумите: Защо монголите са наказвали със смърт прането на дрехи

19 юли 2024, 13:00 часа

Този народ е имал свои собствени правила на живот, чието неспазване е било просто невъзможно.

В древни времена основателят на Монголската империя Чингис хан създал цял набор от закони за своя народ. В общи линии всички те се състояли от забрани. Предполагало се е, че те могат да помогнат на хората да живеят в мир и безопасност. Някои забрани обаче били наистина странни. Например той забранил на хората да мият съдове и да перат дрехи.

Ако някой дръзнел да не спази забраната, бил наказван с тежко наказание, дори със смърт. Каква е била причината за появата на такова странно табу – ще разберете в следващите редове.

Чингис хан е убил достатъчно хора, за да охлади цялата планета

„Страшни“ престъпления

Сред присъстващите в най-древния монголски кодекс на законите имало и рационални неща. Например, че не е позволено да се стъпва или прескача огъня, където се е приготвяла храна. Същевременно в него се посочвало и следното: „Хората не трябва да уринират върху пепелта на огъня или в открита вода“. Наказанието за това било смърт.

Кой би си помислил, че за такова странно провинение човек може да отнеме живота си. Между другото, отнемали го и на онези, които се осмелявали да мият чинии или да перат дрехите си, защото това също било забранено сред монголите. И за това по онова време е имало основателни причини.

Уважение към стихиите

Чингис хан почитал две стихии - водата и огъня - повече от всичко друго на света. Той вярвал, че те в никакъв случай не трябва да бъдат осквернявани: мръсни съдове, мръсни дрехи. Смятал е, че неподходящото отношение към водата или огъня може да накаже човек, целия му род и цялата монголска нация. Затова се смятало за тежък грях да се изплакнат във вода мръсни кухненски съдове или предмети от гардероба.

Между другото, дори личната хигиена се поддържала внимателно от монголите. Дори новородените деца били измивани само 4 пъти за един месец от живота им. По-нататъшното къпане било забранено. В противен случай не само самото дете, но и родителите му подлежали на екзекуция.

Кой е бил Чингис хан – воинът, основал Монголската империя

Така че воините на Чингис хан носели дрехи, докато не изгният - от мръсотия или от времето на носене. И с приборите не било добре. Монголите просто избърсвали мръсните кухненски прибори с трева или кравешка тор.

А като почистване, тъй като къпането било забранено, те често използвали огън. Само че колкото е възможно по-рационално, защото и тази стихия била на почит. Така човек можел да върви по пътека между два огъня. Вярвало се е, че по този начин може да се пречисти не само физически, но и духовно.

Опасни последици

Тъй като монголците не спазвали лична хигиена, не прали дрехите си и не миели съдовете, в крайна сметка ги сполетяла чумна епидемия. Също така хората започнали да страдат от размножаването на различни паразити - от въшки до бълхи, които се чувствали отлично в мръсотията. Така че с времето някои от законите на Чингис хан трябвало да бъдат отменени.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес