Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само хитрите домакини слагат черупки от яйца във верото - ето защо

01 декември 2023, 17:12 часа

Хитрите домакини имат свои собствени трикове - някои от тях дори изглеждат странни и твърде необикновени. Но има какво да се научи от тях. Един от тези трикове е свързан със слагането на черупки от яйца във верото.

Черупки от яйца във верото

Например добрите препарати за миене на съдове, които вършат работата си перфектно с минимална консумация, са доста скъпи. Също така, високото им ниво на ефективност се дължи на наличието на голям брой химикали в техния състав. Това едва ли може да се нарече здравословен вариант.

Ето защо пестеливите домакини винаги търсят правилния начин да подобрят състава на препарата за миене на съдове на ниска цена.

Как се използват черупките от яйца през есента, за да е богата реколтата догодина

Прахът от яйчени черупки е една от активните съставки, която ще ви позволи да измиете дори много мръсни съдове до идеално състояние. В подходяща купа изсипете половин чаша от най-евтиния гел за миене на съдове и същото количество оцет. Препоръчително е да добавите още две супени лъжици сода.

След това вземете черупката, останала след обелването на едно средно яйце и я сложете в кафемелачка или пасатор. Смелете я до получване а прах. Смесете го с другите съставки. Сместа се довежда до хомогенност и се изсипва в подходящ съд.

Яйчени черупки в градинараството

Яйчените черупки се използват и като тор. Процесът на приготвянето му се състои от няколко етапа:

  1. Измиване с вода. Протеинът, останал на вътрешната повърхност на черупката, ако не се измие, се разлага доста бързо, образувайки неприятна миризма.
  2. Сушене през целия ден. Това ще предотврати образуването на плесен върху повърхността на материала по време на съхранение.
  3. Смилане до състояние на прах , тъй като използването на големи парчета е неефективно. Така приготвените яйчени черупки се съхраняват в хартиен плик или кутия и се използват при необходимост.

Полезен разтвор от черупката за подхранване на градински насаждения може да се приготви, като се използва и една от рецептите:

  • Смлени черупки, коприва и люспи от лук - по 100 гр се заливат с литър вряща вода, добавете 50 гр пепел към разтвора. След един ден се прецежда и след това се разрежда с 5 литра вода. Разтворът се използва за поливане.
  • Запарете 100 гр прах от черупки в 3 л вряща вода, добавете кората на 2 портокала, оставете за 24 часа, прецедете. Използвайте без разреждане.

Черупките от яйца се използват като тор за градината не само в течна, но и в суха форма. В този случай се въвеждат в почвата по време на годишно копаене, комбинирано с подхранване с минерални торове или при трансбордиране на разсад.

Още:  Мед и черупки от яйца - сместа, която ще накара разсадът да расте като луд

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес