Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С кои държави България има най-голяма часова разлика?

10 юли 2024, 17:22 часа

Вероятно ще бъдете удивени от факта, че, както ви е известно, денонощието има 24 часа, Земята прави завъртане около оста си за 24 часа, но часовата разлика между най-отдалечените от Гринуич точки е с цели 2 часа повече от денонощието или 26 часа. Островите Бейкър и Хауланд се намират на -12 часа от Гринуич, а остров Лайн е на +14 часа, поради което там посрещат новата година най-рано в света, а най-голямата часова разлика е 26 часа.

Любопитен е фактът, че има близко разположени територии като Кирибати и Хавайските острови, при които часовата разлика е толкова осезаема, че ако пропътувате краткото разстояние между тях, реално ще трябва да врътнете часовниците си толкова напред, че ще загубите цял ден. Още по-любопитен е фактът, че това се случва и на територията на една и съща страна – Франция, Русия, САЩ са типичен пример.

Те са разположени съответно на 12 и 11 часови зони, поради което в най-романтичната страна винаги е ден – все някъде във Франция, поради часовата разлика, слънцето не е залязло.

Защо в Китай има само една часова зона?

В страните с много часови зони, каквито са именно САЩ, Русия, Франция, е трудно синхронизирането на работните дни, на комуникацията, бизнесът среща редица затруднения. Във връзка с Русия и часовите зони е интересно да се научи и че части от нея попадат заедно с Китай, Малайзия, Сингапур, Бруней, Тайван, Филипините и части от Индонезия и Австралия в най-населената часова зона +8, която приютява около 25% от цялото население на Земята.

Що се отнася за Китай, между тази държава и Афганистан, с която я дели една граница, е най-голямата часова разлика между две съседни страни. Къде сме ние и България най-голяма часова разлика с кои страни има? Може ли да ни се наложи да завъртим часовника ден напред или назад, ако се отправим към конкретна точка на картата?

Необичайната часова зона на Индия: Защо се различава от другите страни?

България – най-голяма часова разлика между страната ни и другите страни на континента

Ако пътувате в Европа, няма да усетите особена разлика – намираме се в близки часови зони и разликата с другите европейски страни е обикновено 0 или 1 час с изключение на Великобритания, Ирландия, Исландия и Португалия, с които страни часовата ни разлика е 2 часа. На фона на часова разлика от 26 часа, тази от 2 часа изглежда незначително. Любопитно е, че между България и някои страни от Стария континент часовата разлика се променя и варира според сезона.

Не, не се местят нито държавите, нито меридианите. Къде се крие тогава тайната на тази промяна? Причината се корени в липсата на лятно часово време в някои страни, като така часовата разлика се променя с цял час в момента, в който у нас преместим стрелките на часовника и преминем от лятно към зимно часово време или обратно.

България – най-голяма часова разлика между страната ни и другите страни

Най-голяма е часовата разлика между София и Лос Анджелис – цели 10 часа. С Чикаго разликата е – 8 часа, с Ню Йорк, Торонто – 7, а със Сидни +7, с Токио часовата разлика е +6 часа, с Шанхай, Сингапур и Хонконг  е + 5 часа. При всички останали градове и държави часовата разлика е по-скромна.

Ако се върнем на въпроса България най-голяма часова разлика с кои държави има, то лесно ще ги открием, съдейки по столиците. Най-малка или по-скоро равна на нула е разликата с Истанбул, Кайро и Москва., тоест със съседните ни страни,  Най-голяма е часовата разлика между България и САЩ – 10, след което се нареждат страните Япония, Китай и т.н.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес