Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С бял чаршаф можете да проверите за кърлежи в градината

04 юни 2022, 17:20 часа

Ако имате собствена градина, със сигурност сте ценител на семейната почивка на зелена тревичка. Идилията обаче може да бъде нарушена заради появата на кърлежи. Ако сте убедени, че те не са във вашата градина, направете този експеримент. Ефектите могат да бъдат плашещи.

Медиите от години водят кампания за предупреждение за болести, пренасяни от кърлежи. Въпреки това много хора все още пренебрегват опасността или смятат кърлежите за рядкост. Проверете дали ги нямате в градината си.

Сезонът на кърлежите започна

Сезонът на кърлежите обикновено започва в края на март или началото на април и продължава дори до края на ноември. Най-лесният начин да хванете кърлеж е от сутрин до обяд, вечер и през нощта. Пикът на тяхната активност пада в периода от май до юни и от септември до октомври. Периодът им на хранене зависи от температурата, тъй като когато падне под 4 градуса по Целзий, тези паякообразни изпадат в „хибернация”, през която – скрити в постелката – спят при неблагоприятни метеорологични условия.

В България кърлежите могат да бъдат намзерени почти навсякъде. Най-лесният начин да ги откриете е в гори, поляни, крайречни ливади и висока трева, дори в домашни градини и градски паркове. Ако смятате, че във вашата градина има кърлежи, направете този експеримент. Неговите резултати може да ви изненадат.

3 растения, които прогонват кърлежи и бълхи от градината

Как да проверите за кърлежи в градината? Достатъчен е бял чаршаф

Преди да пуснете деца и домашни любимци в градината си струва да се уверите, че това е безопасно място за игри за тях. Всичко, което трябва да направите, е да вземете бял чаршаф или покривка, да завържете плата за пръчка (може да е от метла) и да направите кратка разходка в градината. След като плъзнете плата няколко пъти през градинската трева, поставете плат плоско и го разгледайте внимателно. Почти сигурно е, че ще намерите поне една отметка върху материала. Но не се притеснявайте много, безопасно е да го пробиете.

Как да се предпазите от ухапване от кърлеж?

Известно е, че лятото не е най-доброто време за обличане на дълги ръкави, крачоли и шапки, но именно дрехите са основната защита срещу кърлежи. Така че, ако отидете в гората, считайте такова облекло за необходимо. Препоръчва се и носенето на високи обувки. Всички изходи от ръкавите или краката трябва да се напръскат с репелент за кърлежи. Също така нанесете препарата върху ръцете си и го разнесете върху видимите участъци от кожата. Можете също така да поръсите малко дрехи под мишниците, в сгъвките на лактите и коленете, както и около перинеума, тъй като форцепсите се привличат от повишената телесна температура и миризмата на пот. Освен това се препоръчва да се носят светли дрехи, върху които кърлежите ще се виждат по-добре. След като се върнете у дома, не забравяйте да проверите внимателно тялото си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес